Curtea Supremă a Statelor Unite a respins cererea administrației Biden de a întrerupe implementarea politicii privind imigrația introdusă de fostul președinte Donald Trump, forțând mulți solicitanți de azil să rămână în Mexic pentru a aștepta audierile din SUA, potrivit nbcnews.com.
Departamentul de Justiție a cerut Curții, săptămâna trecută, să amâne reintroducerea politicii, cunoscută ca „Remain in Mexico” (rămâneți în Mexic, n.r.), susținând că a fost inactivă mai mult de un an și că instaurarea ei bruscă „va prejudicia relațiile Statelor Unite cu partenerii regionali vitali, va perturba serios operațiunile de la granița de sud și va amenința să creeze o criză diplomatică și umanitară”, scrie News.ro.
O curte inferioară a decis reinstaurarea programului, forțând administrația să apeleze la Curtea Supremă.
Politica avea ca obiectiv descurajarea solicitanților de azil, dar cei care s-au opus ei au spus că neagă oamenilor dreptul legal de a căuta protecție în SUA și îi forțează să aștepte în orașele periculoase de la granița cu Mexicul. Politica cere solicitanților de azil să rămână în Mexic până ce solicitările sunt procesate în SUA, astfel că zeci de mii de oameni din America Centrală au rămas așteptând în tabere de corturi în locuri ca Matamoros (Mexic), unde au fost înregistrate multe cazuri de jafuri, răpiri și agresiuni.
Președintele Joe Biden a suspendat politica în prima zi a sa de mandat. În plus, Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a anunțat în luna iunie că încheie permanent programul.
Administrația Trump a renunțat în mare parte să mai folosească politica „Remain in Mexico” la debutul pandemiei în urma unui ordin de sănătate publică ce permitea SUA să întoarcă din drum efectiv pe oricine trecea granița de sud-vest. Ordinul rămâne în vigoare.
Procurorii generali din Missouri și Texas au dat în judecată administrația Biden să reinstaureze politica, susținând că numărul mare de solicitanți de azil împovărează stateșe fără ca Departamentul pentru Securitate Internă să îi poată reține. Missouri și Texas au mai spus că administrația Biden nu a trecut corespunzător prin procedurile administrative pentru a încheia politica.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Neogen a devenit cel mai mare acționar în afacerea Citylink, preluând ultimele acțiuni ale lui Dan BoabeșAdministrația Biden a apelat la Curtea Supremă pentru o menținere de urgență a ordinului, dar curtea a negat acest lucru, marți noapte, pentru că „aplicanții nu au reușit să dovedească șansele de succes” că vor câștiga cererea de a anula politica.
DHS a transmis că „va respecta ordinul cu bună credință”.
Omar Jadwat, directorul Immigrants’ Rights Project of the American Civil Liberties Union, a cerut legislativului american și Casei Albe să pună capăt programului, la fel și Paola Luisi, director al Families Belong Together, coaliție de peste 250 de organizații.