Cu excepția stabilității financiare, România a făcut puține progrese în ceea ce privește abordarea recomandărilor de țară în 2019, potrivit Comisiei Europene, care notează că, fără corectarea deficitelor gemene și reforme structurale, convergența României la nivelul de trai din Uniunea Europeană riscă să sufere regrese majore.
“În absența eforturilor de reformă durabile, deficitul fiscal și de cont curent riscă să afecteze sustenabilitatea creșterii economiei României (…). În pofida unui avans anual mediu de aproximativ 5% în ultimii trei ani, inegalitatea este în creștere și rata sărăciei rămâne ridicată, în timp ce disparitățile regionale se adâncesc. Fără corectarea deficitelor fiscal și extern și fără un angajament ferm de punere în aplicare a reformelor structurale, convergența României către standardele de viață ale UE riscă să sufere regrese importante”, arată Comisia în raportul de țară pentru România din acest an.
Comisia notează că România a făcut progrese limitate în privința aplicării măsurilor recomandate în precedentul raportul de țară, cu excepția protejării stabilității financiare și a robusteții sectorului bancar, unde au fost observate progrese “semnificative”.
CITEȘTE ȘI Germania a înregistrat în 2019 un excedent bugetar de aproape 50 miliarde de euroRomânia a mai înregistrat “unele progrese” în privința viabilității pe termen lung a pilonului II de pensii, precum și în sectorul achizițiilor publice, arată Comisia.
Progrese “limitate” au fost consemnate în cazul colectării taxelor de către ANAF, în domeniul educației, al calității serviciilor sociale, al investițiilor publice și al îmbunătățirii accesului la servicii medicale, în timp ce progresele în domeniul implementării cadrului fiscal național, al asigurării sustenabilității sistemului de pensii și al predictabilității factorilor de decizie au fost inexistente.
Tot la capitolul “zero progrese” sunt trecute îmbunătățirea abilităților pe piața muncii prin creșterea importanței acordată formării profesionale și învățământului superior, precum și finalizarea reformei venitului minim de incluziune și îmbunătățirea guvernanței companiilor de stat.
Comisia notează că expansiunea economiei din ultimii ani s-a reflectat într-o îmbunătățire a condițiilor sociale, însă sărăcia și excluziunea socială au rămas la un nivel ridicat comparativ cu media din UE.
“Inegalitățile persistă, în special în cazul persoanelor din zonele rurale și defavorizate. Rata de inactivitate a femeilor și a gradul de renunțare timpurie la școală sunt, de asemenea, foarte ridicate. Descentralizarea serviciilor sociale nu a fost însoțită de alocări financiare corespunzătoare, afectând, astfel, sustenabilitatea furnizării serviciilor. Acoperirea serviciilor publice rămâne scăzută”, se arată în raport.
Pe de altă parte, România a făcut progrese însemnate pentru atingerea țintelor naționale stabilite prin strategia Europa 2020, precizează Executivul UE. Astfel, România are performanțe bune în ceea ce privește rata șomajului, emisiile de gaze cu efect de seră, educația terțiară și asigurarea energiei din surse regenerabile și eficiența energetică, însă Guvernul mai trebuie să lucreze la creșterea investițiilor din cercetare-dezvoltare și la reducerea abandonului în școli.