Candidatul prezidențial democrat Michael Bloomberg a propus sâmbătă majorarea semnificativă a taxelor pentru americanii bogați și corporații, inclusiv o nouă taxă pentru persoanele care câștigă peste 5 milioane de dolari pe an, transmite Reuters.
Potrivit campaniei lui Bloomberg, măsurile ar atrage circa 5.000 de miliarde de dolari în decurs de 10 ani, scrie News.ro.
Toți candidații democrați importanți au cerut taxe mai mari pentru bogați, iar planul lui Bloomberg îl plasează pe fostul primar miliardar al Nrew York-ului ca fiind un relativ moderat, între democrații care speră să îl concureze pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Propunerile includ similarități cu propunerile lui Joe Biden, favorit la desemnarea drept candidat din partea democraților în alegerile prezidențiale.
Ca și Biden, Bloomberg susține anularea reducerilor de taxe pentru americanii bogați, adoptate de administrația Trump, precum și creșterea impozitelor pe profiturile obținute de bogați din vânzările de active. Tot ca Biden, Bloomberg dorește majorarea taxei corporative de la 21% la 28%.
Bloomberg vizează însă și taxarea super-bogaților, între care se află și el, cu o abordare similară cu cele propuse de progresiștii Bernie Sanders și Elizabeth Warren.
Michael Bloomberg și-a câștigat averea estimată la 60 de miliarde de dolari prin vânzarea de informații financiare pe Wall Street. În privința taxării super-bogaților, abordarea sa diferă de cele ale lui Sanders și Warren prin aceea că vrea taxarea profiturilor, nu a activelor.
În timp ce Sanders propune noi taxe pe averile celor mai bogați 0,1% dintre americani, Bloomberg ar aplica o suprataxă de 5% pentru veniturile anuale de peste 5 milioane de dolari, țintind aceeași categoerie, respectiv cei mai bogați 0,1% dintre contribuabilii americani.
Experții fiscali au avertizat că taxarea averilor și nu a veniturilor ar putea să fie contestată în justiție. Campania luiBloomberg este de acord cu acest punct de vedere.
Inegalitățile economice sunt mult mai mari în Statele Unite decât în majoritatea celorlalte state dezvoltate. Cei mai bogați 1% dintre americani dețineau în 2016 peste 40% din avuția națională americană, de peste două ori mai mare comparativ cu Canada, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Bloomberg a mai propus includerea mai multor proprietăți pentru impozare, atunci când sunt moștenite, și eliminarea lacunelor fiscale pentru venituri și averile moștenite.