Armata americană a început să se retragă din două baze din Afganistan - în cadrul primei etape a acordului semnat la Doha, în Qatar, între Statele Unite și talibani, în contextul în care Kabulul urma să ia o decizie marți cu privire la un schimb de deținuți cu rebelii, relatează AFP.
Bazele se află la Lashkar Gah - capitala provinciei Helmand (sud), în mare parte sub controlul insurgenților - și în provincia Herat (vest), a declarat marți pentru AFP un oficial american de rang înalt - sub protecția anonimatului.
Potrivit textului acordului, numărul militarilor americani aflați la fața locului ar urma să scadă de la 12.000-13.000 la 8.600 până la jumătatea lui iulie, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Opt noi cazuri de coronavirus în BucureștiCinci dintre cele aproximativ 20 de baze americane din țară urmează să fie evacuate.
Forțele americane își păstrează însă ”toate mijloacele (...) pentru a-și atinge obiectivele”, anunța luni un purtător de cuvânt al forțelor americane în Afganistan, colonelul Sonny Leggett.
Însă, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernatorului din Helmand, Omar Zwak, doar ”20 sau 30” de militari străini au părăsit Lashkar Gah din weekend.
Statele Unite - care vor să pună capăt celui mai îndelungat război din istoria lor - s-au angajat prin Acordul de la Doha la o retragerea totală a forțelor străine din Afganistan în decurs de 14 luni, în cazul în care talibanii își respectă angajamentele pe care și le-au asumat în domeniul securității.
Insurgenții urmează, potrivit textului, să participe la negocieri cu privire la viitorul țării cu o delegație din care fac parte reprezentanți ai Guvernului afgan - pe care talibanii nu l-au recunoscut niciodată.
Însă acest dialog interafgan - care urma să înceapă marți - pare că urmează să fie amânat, după ce s-a lovit de un obstacol important.
Președintele Ashraf Ghani se opune de mai multe zile uneia dintre principalele clauze ale acordului negociat de americani și talibani - eliberarea a până la 5.000 de prizonieri talibani în schimbul eliberării a până la 1.000 de membri ai forțelor afgane.
Luni, secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunțat că un decret urmează să prevadă, marți, eliberarea unor prizonieri insurgenți și formarea unei echipe naționale în vederea negocierilor interafgane.
Însă, la ora locală 17.15 (14.45, ora României), Guvernul afgan nu comunicase încă în acest sens.
”LISTĂ DETALIATĂ”
Talibanii au făcut din acest schimb de prizonieri o condiție preliminară a deschiderii dialogului cu Kabulul.
”Noi am prezentat taberei americane o listă detaliată a celor 5.000 de persoane (prizoniere)”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt taliban, Suhail Shaheen, adăugând că prizonierii este necesar să fie predați grupării, care va proceda la o ”verificare”.
”Ei vor trebui să fie persoanele ale căror nume figurează pe listă”, a precizat el marți.
Un lider taliban, contactat de AFP, a acuzat la rândul său Guvernul afgan de faptul că ”prevede să elibereze doar prizonierii care sunt în vârstă, foarte bolnavi sau pe cei a căror pedeapsă s-a încheiat”.
CITEȘTE ȘI UNTRR: Coronavirus a afectat transportul rutier internațional de mărfuri al firmelor românești. La transport persoane, scăderea este de până la 100%Kabulul pare mai dezbinat ca niciodată, în contextul în care Ashraf Ghani - învingătorul în alegerile prezidențiale din septembrie - și principalul său rival Abdullah Abdullah - care revendică de asemenwa victoria - s-au declarat amândoi președinți ai Afganistanului luni, aruncând țara într-o criză instituțională.
Aceste dispute alimentează temeri cu privire la faptul că un guvern slăbit nu poate face față talibanilor, care și-ar consolida puterea după retragerea treptată a trupelor americane, mai ales din părțile țării în care insurgenții sunt deja prezenți.
Helmandul, unde a început retragerea trupelor americane, este considerat bastionul insurgenților, în care trupele americane și britanice au fost desosebit de vizate în cei 18 ani de război afgan.
Talibanii - care consideră acordul o ”victorie” împotriva Statelor Unite - au început deja să pună la încercare voința Washingtonului de a-și proteja partenerii afgani - prin zeci de atacuri înregistrate de la semnarea textului la Doha.
La 3 martie, armata americană a efectuat un prim atac aerian vizând talibanii după acord, după ce aceștia au atacat în 43 de râînduri într-o zi forțele afgane în Helmand.