Analiză Politico: Alarmele sună la Bruxelles – Georgia, Moldova, acum și România? Dacă o țară mare virează acum pe o cale antieuropeană și pro-rusă, asta ar submina grav capacitatea Uniunii de a funcționa

Analiză Politico: Alarmele sună la Bruxelles – Georgia, Moldova, acum și România? Dacă o țară mare virează acum pe o cale antieuropeană și pro-rusă, asta ar submina grav capacitatea Uniunii de a funcționa
scris astăzi, 13:45

Alarmele sună la Bruxelles – Georgia, Moldova, acum și România? Dacă o țară mare, membră de încredere a UE și NATO, în contrast puternic cu țările din jur, precum Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, virează acum pe o cale antieuropeană și pro-rusă, asta ar submina grav capacitatea Uniunii de a funcționa, îngreunând construirea consensului între țările membre.

“Victoria șocantă a ultranaționalistului Călin Georgescu a declanșat la Bruxelles temeri că Moscova încearcă să atragă România, membru NATO și UE, o țară mare, de 19 milioane de oameni, în tabăra sa, după alegerile controversate din Moldova și Georgia”, scrie Politico.

Urmărește-ne și pe Google News
Elon Musk cere înlocuirea avioanelor de luptă cu drone CITEȘTE ȘI Elon Musk cere înlocuirea avioanelor de luptă cu drone
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Publicația trece în revistă ascensiunea “de nicăieri” a lui Călin Georgescu, precum și șocul produs în capitalele europene de rezultatul alegerilor de duminică, “deoarece România era privită ca un membru de încredere al UE și al NATO – în contrast puternic cu țările mai mici precum Ungaria, Slovacia și Bulgaria, care au probleme majore legate de statul de drept și de înclinațiile pro-ruse. Dacă și Bucureștiul ar vira spre o cale anti-UE, pro-rusă, ar submina grav capacitatea UE de a funcționa, îngreunând construirea consensului între țările membre”, arată BiziDay.

Politico menționează faptul că Georgescu are aproximativ 3,8 milioane de urmăritori pe TikTok și că el se pliază din multe puncte de vedere pe modelul populistului radical de dreapta al anului 2024: “vorbește clar, evită “ortodoxia occidentală” [nr – regulile de politețe politică], este detestat de mass-media și este un sceptic al UE și al NATO”.

Analiza intră apoi în ipotezele legate de implicarea Rusiei, printr-un atac hibrid asupra României, arătând că rezultatul surpriză din România coincide cu încercările mai ample ale Rusiei de a aduce țări din interiorul Uniunii Europene sau din vecinătatea acesteia în tabăra pro-Moscova. “Dacă urmărești ceea ce fac rușii în această regiune, știi că România este super importantă pentru ei”, a spus Milan Nič, analist la Consiliul German pentru Relații Externe. “Planul lor este de a controla ieșirea României la Marea Neagră… este obișnuitul manual rusesc. Până acum, România, care se învecinează cu Ucraina la marginea de est a blocului, a jucat un rol de susținere în sprijinul Occidentului pentru Kiev. Conflictul a ridicat, de exemplu, importanța strategică a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu de la Marea Neagră”, mai arată Politico.

Observatorii electorali au avertizat cu privire la eforturile de a influența rezultatele alegerilor recente din Moldova și Georgia. Între timp, liderii Ungariei și Slovaciei, ambele din UE, susțin deja opinii pro-ruse și li s-ar putea alătura în curând Cehia, dacă fostul prim-ministru Andrej Babiš va câștiga alegerile parlamentare programate anul viitor. Preocupările cu privire la o posibilă interferență rusească, încă nedovedită, în alegerile din România sunt determinate de faptul că Georgescu a ajuns la victorie cu 22,94%  din voturi, în ciuda faptului că nici un partid nu l-a susținut, iar sondajele nu au reușit înainte de alegeri să îi detecteze popularitatea. “El este produsul vidului [din politica românească] și probabil al banilor rusești. Dacă poți cheltui atât de mulți bani pe TikTok dintr-o dată, asta ridică multe semne de întrebare”, a adăugat Nič.

Nissan caută investitori care să ia locul lui Renault în acționariatul său CITEȘTE ȘI Nissan caută investitori care să ia locul lui Renault în acționariatul său

Thanasis Bakolas, secretarul general al PPE, a avertizat că performanța lui Georgescu este o dovadă a extremismului în creștere în întreaga Uniune Europeană.

Politico mai menționează și faptul că, după victoria de duminică, Georgescu a câștigat imediat susținerea politicianului de extremă dreapta George Simion. “Dacă ar obține toate voturile lui Simion în turul doi, Georgescu ar avea 36,82 la sută, puțin sub rezultatele însumate ale Elenei Lasconi și ale premierului de centru-stânga Marcel Ciolacu. Totul depinde acum de câți dintre susținătorii mainstream-ului tradițional vor trece la învingătorul șoc de duminica trecută, în turul al doilea”, conchide analiza Politico.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
nato
ue