Activele Vaticanului îi aduc Papei 38 de milioane de euro

Activele Vaticanului îi aduc Papei 38 de milioane de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2024

Vaticanului cedează Pontifului 38 de milioane. În anul 2023, APSA, organismul care administrează bunurile Sfântului Scaun în Italia și în străinătate, i-a plătit Papei Francisc un „dividend” de 37,9 milioane, o sumă superioară celei din 2022.

Datele provin din ultimul buget tocmai publicat de către Administrația Patrimoniului Scaunului Apostolic care a înregistrat în 2023 un profit net de 45,9 milioane și a plătit impozite în valoare de 9 milioane autorităților fiscale italiene, potrivit Corriere della Sera.

Urmărește-ne și pe Google News
Meta, profit net de 13,5 miliarde de dolari în al doilea trimestru, în creștere cu 73% față de anul precedent CITEȘTE ȘI Meta, profit net de 13,5 miliarde de dolari în al doilea trimestru, în creștere cu 73% față de anul precedent

Portofoliul APSA: ce este și cum investește

După scandalul edificiului de la Londra, Papa Francisc a făcut din APSA (un acronim care înseamnă Administrația Patrimoniului Scaunului Apostolic) centrul financiar al Vaticanului, încredințând organismului și participațiile gestionate anterior de Secretariatul de Stat. La sfârșitul anului 2022, activele administrate de APSA la sfârșitul anului 2022 erau în valoare de aproximativ 2,9 miliarde, împărțite în două macro-categorii, valori mobiliare și imobiliare. Prima categorie include toate acțiunile și obligațiunile din fondurile altor persoane achiziționate de entitate. În 2023, portofoliul conținea puține titluri listate, multe obligațiuni pe termen scurt și o pondere foarte mare de lichiditate (peste 50%), arată Rador.

„Investiții de văduve” (fără scopuri speculative)

Mișcările APSA pe piață se bazează în general pe respectarea Doctrinei Sociale a Bisericii, care impune investiții cu risc scăzut și impact social dovedit, fără scopuri speculative: Papa Francisc le-a definit „investiții de văduve”. Numai că anul trecut, această gestiune a adus Vaticanului frumoasa sumă de 27,6 milioane, o îmbunătățire evidentă față de pierderea de 6,7 milioane înregistrată în 2022.

Managementul imobiliar s-a dovedit a fi și mai profitabil, permițând APSA să încaseze în 2023 35 de milioane. Grație imensului patrimoniu al Sfântului Scaun care cuprinde peste 5000 de clădiri, pentru o suprafață totală de aproximativ 1,5 milioane de metri pătrați. 19,2% din proprietățile organismului prezidat de Arhiepiscopul Giordano Piccinotti sunt închiriate la liber.

Proprietățile din străinătate92% din suprafața proprietăților deținute de Vatican este situată în provincia Roma și, în special, în zonele adiacente Vaticanului. În străinătate, în schimb, APSA administrează peste 1.000 de proprietăți prin trei filiale, înființate între 1932 și 1933: franceza Sopridex (752 unități), elvețiana Profima (344 unități) și engleza British Grolux Investment (27 unități).

Israelul vrea excluderea Turciei din NATO CITEȘTE ȘI Israelul vrea excluderea Turciei din NATO

Bunele rezultatele ale anului 2023, așa cum a explicat președintele APSA Piccinotti, „au fost atinse în convingerea că trebuie să se lucreze constant la o creștere a fluxului de venituri, pentru a acoperi cheltuielile, fără a afecta patrimoniul Sfântului Scaun și fără a prevede vânzarea de proprietăți instituționale”.

La fel ca cele italiene, și finanțele publice ale Vaticanului trebuie să facă față creșterii costurilor pensiilor. Așa că anul trecut, Suveranul Pontif a fost nevoit să recurgă la „rezervele sale”: din cele 103 milioane erogate în 2023 către Obolul Sfântului Petru, - donațiile directe făcute Pontifului - 90 de milioane au servit pentru susținerea activităților desfășurate de Sfântul Scaun.

viewscnt
Afla mai multe despre
vatican
papa