Compania 3M a fost de acord să plătească 6,01 miliarde de dolari pentru a soluționa procesele din partea militarilor și veteranilor americani care spun că au suferit pierderi de auz din cauza utilizării dopurilor pentru urechi defecte ale companiei, au anunțat compania și avocații reclamanților, transmite Reuters.
Acordul vine după o încercare eșuată a 3M la începutul acestui an de a muta procesele, care deveniseră cel mai mare litigiu în masă din istoria SUA, în instanța de faliment, în speranța de a-și limita răspunderea, scrie News.ro.
Se așteaptă ca aproximativ 240.000 de persoane să fie eligibile pentru acord, a declarat Chris Seeger, avocat principal al reclamanților, într-o conferință de presă.
3M are dreptul de a renunța la înțelegere dacă mai puțin de 98% dintre solicitanții eligibili decid să participe, dar Seeger a spus că este încrezător că pragul va fi atins.
Banii vor fi plătiți din 2023 până în 2029, iar 1 miliard de dolari va fi sub formă de acțiuni 3M, a spus compania într-un comunicat.
Compania din Minnesota a declarat că nu își asumă răspunderea și că dopurile pentru urechi ”sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate corespunzător”.
”Acest acord istoric reprezintă o victorie extraordinară pentru miile de bărbați și femei care au servit cu curaj țara noastră și s-au întors acasă cu leziuni ale auzului care le-au schimbat viața”, au declarat într-o declarație comună Seeger și co-avocații săi, Bryan Aylstock și Clayton Clark.
Acțiunile 3M au crescut cu peste 2% marți, după ce luni au încheiat tranzacțiile în urcare cu 5,2%, pe baza informațiilor anterioare conform cărora un acord era iminent.
CITEȘTE ȘI Cresc cazurile de Covid-19 în Statele Unite: Două state anulează cursurile în format fizicEstimările unor analiști cu privire la potențiala răspundere a companiei în litigiul privind dopurile pentru urechi au fost de până la 10 miliarde de dolari.
Dopurile pentru urechi Combat Arms au fost fabricate de Aearo Technologies, o companie achiziționată de 3M în 2008. Au fost folosite de armata americană în antrenament și luptă din 2003 până în 2015, inclusiv în Afganistan și Irak.
Reclamanții din procese susțin că compania a ascuns defecte de design, a falsificat rezultatele testelor și nu a furnizat instrucțiuni pentru utilizarea corectă a dopurilor pentru urechi, ceea ce a dus la deteriorarea auzului.
Procesele au fost consolidate în fața judecătorului de district M. Casey Rodgers, la tribunalul federal din Pensacola, Florida, în 2019.
La apogeul său, litigiul a reprezentat aproximativ 30% din toate cauzele judecătorești federale la nivel național.
Din 16 cazuri de procese legate de dopurile pentru urechi care au fost judecate, 3M a pierdut 10, aproximativ 265 de milioane de dolari fiind acordate în total celor 13 reclamanți.
Aceste verdicte sunt incluse în suma de 6,01 miliarde de dolari. Aearo a depus faliment în iulie 2022, iar 3M a promis 1 miliard de dolari pentru a-și finanța pasivele care decurg din procesele pentru dopurile pentru urechi.
CITEȘTE ȘI Va dispărea schiul din stațiunile montane din Europa? Scenariile luate în calcul3M a susținut că litigiul în masă a fost nedrept, deoarece Rodgers a păstrat dovezile științifice favorabile companiei în afara proceselor și a permis ca mii de cereri ”neverificate” să mărească dosarul instanței.
Cu toate acestea, un judecător de faliment a respins în iunie falimentul, constatând că Aearo nu se afla într-o dificultate financiară suficientă pentru a-l justifica.
Acordul vine la doar două luni după ce 3M a anunțat un acord provizoriu de 10,3 miliarde de dolari cu o serie de sisteme publice de apă din SUA, pentru a rezolva reclamațiile privind poluarea apei cu substanțe per- și polifluoroalchilice sau PFAS, cunoscute sub numele de ”substanțe chimice pentru totdeauna”.
Acordul nu este încă definitiv, dar a eliminat un potențial obstacol luni, deoarece 22 de state și teritorii americane și-au retras obiecțiile anterioare la acesta.