Statul român a preluat Ansamblul conacului Brătianu - Florica (Vila Florica) din județul Argeș, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, care a semnat contractul de vânzare-cumpărare, a confirmat pentru News.ro ministrul Lucian Romașcanu.
Președinte Consiliul Județean Argeș, Dan Manu, a anunțat luni seară pe pagina de Facebook a instituției: „Pasul istoric privind achiziționarea Ansamblului conacului Brătianu - Florica (Vila Florica), situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș a fost făcut. Astăzi, 13.11.2017, momentul atât de mult așteptat privind achiziționarea acestui bun de patrimoniu național s-a realizat. Conacul Brătianu - Vila Florica a fost preluat de Statul român, prin Ministerul Culturii, odatā cu semnarea contractului de vânzare - cumpărare între minister și proprietari”.
Contactat de News.ro, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a confirmat acest lucru și a precizat: „Nu am vrut să fac public, până ce nu avem toate actele gata - intabulare și tot ce mai trebuie făcut”. El nu a oferit mai multe detalii.
CITEȘTE ȘI Din decembrie, liber, fără viză, pentru românii care vor să plece în Canada. Ce ultimă condiție vor avea de îndeplinitPrivitor la sesizarea de neconstituționalitate a Legii de achiziție a ansamblului trimisă de președintele Klaus Iohannis joi la Curtea Constituțională, ministrul Romașcanu a spus că „nu reprezintă o problemă”, pentru că legea prevede în primul rând obligativitatea menținerii în imobil a Centrului de Cultură „I.C. Brătianu”, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș.
În luna martie a acestui an, Ionuț Vulpescu, ministru al Culturii și Identității Naționale la acea vreme, a anunțat că instituția vrea să își exercite dreptul de preempțiune pentru Ansamblul Brătianu - vila Florica din județul Argeș.
El a scris, tot luni, pe pagina sa de Facebook: „Chiar dacă președintele Klaus Iohannis a trimis la CCR legea privind achiziționarea de către stat a Vilei Florica, asta nu înseamnă că acest imobil monument istoric e pierdut. Și cu, și fără lege, Vila Florica va fi achiziționată de Ministerul Culturii și Identității Naționale ca urmare a exercitării dreptului de preemțiune, procedură pe care am demarat-o primăvara trecută, și a faptului că, în premieră, MCIN are la dispoziție un fond special pentru exercitarea acestui drept”.
Domeniul Florica - format din conac, fermă, capelă, cramă, gară și chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui vast parc, înconjurat de podgoriile de la Ștefănești - este opera primilor doi Brătieni, Ion și Ionel, tată și fiu, care au transformat o cochetă casă de administrație a moșiei într-o somptuoasă reședință boierească, în care au fost luate importante decizii privind istoria noastră, potrivit culturabratianu.ro. Conform casei de licitații Artmark, valoarea conacului era estimată la cel puțin 2 milioane de euro.