Primăria Capitalei va investi 83,64 de milioane de lei pentru reabilitarea Palatului Universității din București, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Propunerea din CGMB vine după ce Universitatea a solicitat sprijin din partea primăriei, în condițiile în care suma necesară pentru reabilitarea fațadei, învelitorii și amenajărilor conexe în curtea interioară reprezintă aproximativ 25 la sută din bugetul pe anul în curs, fondurile fiind insuficiente.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.
Propunerea din CGMB vine după ce Universitatea a solicitat sprijin din partea primăriei, în condițiile în care suma necesară pentru reabilitarea fațadei, învelitorii și amenajărilor conexe în curtea interioară reprezintă aproximativ 25 la sută din bugetul pe anul în curs. Costul lucrărilor de intervenție este suportat, potrivit legislației, în proporție de 50 la sută din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale sau centrale sub formă de grant, iar restul de 50 la sută din fondul de reparații.
Potrivit adresei UB transmisă municipalității, suma necesară pentru reabilitarea fațadelor, a învelitorii și a amenajărilor conexe din curtea interioară se ridică la peste 83,63 de milioane de lei (la această sumă se adaugă 1,36 de milioane pentru proiectare, sumă plătită oricum de Universitate).
Universitatea, care are în jur de 31.000 de studenți, spune că sumele de care dispune sunt folosite, în principal, pentru „desfășurarea în bune condiții a activității didactice și de cercetare științifică ale profesorilor și studenților”, scrie News.ro.
„Dar sunt multe imobile ale instituției noastre unde își desfășoară activitatea studenți, unele dintre ele de patrimoniu, precum Palatul Universității din București, care necesită reabilitări, intervenții, ce trebuie să se facă într-un timp rezonabil, pentru ca acestea să nu suporte deteriorări grave, iar sumele alocate în acest scop de la Ministerul Educației ori cele din venituri proprii, cu o asemenea destinație, sunt insuficiente”, spun reprezentanții UB.
Ei mai precizează că, dacă va fi reabilitată și curtea interioară, vor fi puse în valoare „vestigiile arhitecturale descoperite aici”, care datează din secolul al XVII-lea și, astfel, va fi sporit interesul turistic.
Universitatea București, înaltă de șase etaje, construită în stil neoclasic pe fostul amplasament al Mănăstirii Sfântul Sava, este cea mai mare universitate din România. Construcția sa a început în octombrie 1857, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, fiind finalizată în decembrie 1869. Corpurile laterale ale palatului au fost ridicate mai târziu, între anii 1912 și 1926, după planurile arhitectului Nicolae Ghica – Budești.
Clădirea Universității găzduiești câteva dintre facultățile UB, precum Facultatea de Geografie, cea de Matematică și Informatică, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Facutlatea de Istorie, precum și laboratoarele acestora.