ULTIMA ORĂ Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea măsurilor privind reducerea poluării aerului

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea măsurilor privind reducerea poluării aerului
scris 17 mai 2018

Comisia Europeană a decis să trimită România, Franța, Germania, Ungaria, Italia și Marea Britanie în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea valorilor-limită convenite în ceea ce privește calitatea aerului și pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare în a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire a acestor valori.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

“Decizia de a trimite statele membre în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost luată în numele europenilor (…). Pe parcursul ultimului deceniu, statele membre trimise astăzi în fața Curții de Justiție au primit suficiente «ultime șanse» pentru a remedia situația. Este convingerea mea că decizia de astăzi va duce la ameliorări pentru cetățeni într-un timp mult mai scurt. Însă doar acțiunea în justiție nu va rezolva problema. De aceea prezentăm sprijinul concret pe care Comisia îl poate acorda autorităților naționale în eforturile lor de a promova un aer mai curat pentru orașele europene”, a spus Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.

Urmărește-ne și pe Google News

România, Ungaria și Italia sunt acționate în instanță din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie (PM10), arată Comisia.

România și alte 8 state, somate să prezinte rapid măsurile pentru reducerea poluării aerului. Comisar UE: Inacțiunea are consecințe legale CITEȘTE ȘI România și alte 8 state, somate să prezinte rapid măsurile pentru reducerea poluării aerului. Comisar UE: Inacțiunea are consecințe legale

În cazul României, Comisia notează că, în aglomerarea București, valorile-limită zilnice “au fost depășite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, iar în 2016 acestea au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile”.

Celelalte trei state membre, respectiv Franța, Germania și Regatul Unit, au fost trimise în fața Curții UE pentru nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot (NO2) și pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare în a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire a acestor valori.

“Cele șase state membre în cauză nu au prezentat măsuri credibile, eficace și la timp pentru a reduce poluarea în cadrul limitelor convenite și cât mai curând posibil, așa cum impune legislația UE. Prin urmare, Comisia a decis să treacă la acționarea lor în justiție”, spune Bruxellesul.

Tot joi, Comisia a decis să adreseze scrisori suplimentare de punere în întârziere Germaniei, Italiei, Luxemburgului și Marii Britanii deoarece au ignorat normele UE privind omologarea de tip a vehiculelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
curtea de justitie
calitatea aerului
poluare