Centrul Medical Academica din zona pieței Charles de Gaulle din București, controlat de familia medicului Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, va fi preluat de Medicover, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est, prezent în România de 21 de ani. Este o nouă tranzacție pregătită de grupul suedez, după ce în vara anului trecut a preluat rețeaua medicală Iowemed din Constanța.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Centrul Medical Academica este una dintre cele trei afaceri din servicii medicale private ale familiei fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu, alături de Centrul Medical Academica din zona Pitar Moși, în apropierea Pieței Romană din București, și de spitalul privat Metropolitan Hospital, tot din Capitală.
Medicable Life Hospital, firma prin care este operat spitalul Metropolitan Hospital, a intrat însă în faliment la finele anului trecut, după ce în urmă doar cu 5 luni, cum a anunțat atunci Profit.ro, și-a cerut insolvența. Cererea de insolvență a fost depusă după doar 3 ani de funcționare, interval în care a avut însă pierderi în continuă creștere și a atins datorii de 28 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacția prin care Medicover preia Centrul Medical Academica din zona pieței Charles de Gaulle urmează să fie perfectată în perioada următoare. Centrul medical este operat de o firmă cu acționar majoritar înregistrat în Cipru, dar administrat de firma la care pachetul majoritar de acțiuni este deținut de Dorin-Gelu Oprescu, fratele fostului primarul general al Capitalei, și de Mircea-Sorin Oprescu, fiul fostului primar.
Fostul primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a ajuns în septembrie 2015 în spatele gratiilor, sub acuzații de luare de mită, după ce în mașina sa au fost descoperiți bani care fuseseră înseriați de anchetatori. Ulterior, el a fost plasat în arest la domicliu.
Firma care operează Centrul Medical Academica din zona Charles de Gaulle a avut în 2016, cu peste 20 de angajați, afaceri de 3,8 milioane lei și un profit net de circa 200.000 lei.
CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața telecom: Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, cu afaceri și în România, a cumpărat operațiunile de telefonie mobilă din 4 țări vecine ale gigantului norvegian TelenorGrupul Medicover este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est și asigură servicii medicale integrate pacienților din 14 țări europene: România, Polonia, Suedia, Turcia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Ucraina, Belarus, Bulgaria, Serbia, Georgia, Republica Moldova, Rusia.
Ȋn România, Medicover este prezent de 21 ani pe piața serviciilor medicale private și dispune de o rețea de 25 clinici proprii în București și în țară (Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Brașov, Galați, Pitești, Năvodari, Eforie Nord) și un spital generalist – Spitalul Medicover din Capitală.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE AS Company, printre companiile de top pe piața jucăriilor din Grecia, a venit în România pentru a se lupta cu JumboMedicover a intrat în România preluând Synevo, astăzi cel mai mare operator de servicii medicale de laborator din România, cu 86 de centre de recoltare analize la nivel național, o rețea de 16 laboratoare și un centru regional de analize în București. Synevo este urmașa fostei Rombel, înființată în România în 1995 în urma unei investiții cu capital belgian, care a fost achiziționată în 1997 de Medicover.
Ultimele date, de săptămâna trecută, relevă că veniturile pe piața locală ale grupului suedez Medicover și-au menținut tendința ascendentă în primul trimestru al acestui an și au depășit 21 de milioane de euro. Astfel, ritmul de creștere al veniturilor Medicover în România a fost de 19,1% în primele trei luni ale anului, apropiat de cel consemnat la nivelul anului 2017, de 19,6%.
România a rămas a treia mare piață pentru grupul suedez, după Germania și Polonia, aducând aproape 13% din veniturile totale la nivel de grup.