Acordul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) pentru intervenții la construcții existente nu va mai fi impus de Guvern, considerându-se că numărul specialiștilor în construcții atestați a crescut foarte mult în ultima perioadă, iar domeniul construcțiilor este bine reglementat prin legislația existentă și reglementările tehnice în vigoare.
Argumentul este că acordul emis de către Inspectoratul de Stat în Construcții a fost introdus ca măsură în gestionarea, într-un cadru unitar și avizat, a intervențiilor la construcții care, la începutul anilor 1990, începuseră să ia amploare fără a fi însă respectate reglementările tehnice valabile la acea dată. În acest context a fost implicat și Inspectoratul, ca instituție de specialitate în domeniu, pe fondul numărului foarte mic de specialiști atestați în domeniul construcțiilor.
"Însă, în prezent, situația descrisă anterior a fost depășită, numărul specialiștilor în construcții atestați a crescut foarte mult, iar domeniul construcțiilor este bine reglementat prin legislația existentă și reglementările tehnice în vigoare", consideră autoritățile.
În consecință, regulile în domeniu vor fi schimbate cu excluderea acordului emis de către ISC pentru intervenții la construcții existente.
CITEȘTE ȘI Oficial: PFA-urile și întreprinzătorii persoane fizice au răgaz până în ianuarie 2019 să se conformeze noilor reguli de autorizareÎn prezent, intervențiile la construcțiile existente pot fi efectuate numai în baza unei expertize tehnice întocmite de către un expert tehnic atestat și, după caz, în baza unui audit energetic întocmit de către un auditor energetic pentru clădiri atestat și cuprinde proiectarea, execuția și recepția lucrărilor, pentru care sunt emise autorizații de construire sau desființare.
În acest sens, verificatorul de proiect răspunde, în solidar, cu proiectantul în ceea ce privește asigurarea nivelului de calitate corespunzător cerințelor proiectului, expertul tehnic atestat răspunde pentru soluțiile date, iar împreună cu ceilalți factori care contribuie la realizarea unei construcții sau realizează lucrări de intervenții asupra construcțiilor existente, răspund pentru viciile ascunse ale construcției, într-un interval de 10 ani de la recepția lucrării, precum și după împlinirea acestui termen, pe toată durata de viață a construcției.
Legea 10/1995 privind calitatea în construcții stabilește însă, în același timp, că atribuția de control de stat al calității în construcții revine ISC.