Miniștrii Economiei și Finanțelor din Uniunea Europeană au decis astăzi să înceapă redactarea unor măsuri fiscale de impozitare diferită a marilor companii din domeniul tehnologiilor digitale, precum Google, Amazon, Facebook și Apple, și au cerut oficialilor Comisiei Europene să prezinte o propunere în acest sens, în primăvara anului viitor.
Franța, Spania, Germania și Italia au avansat o propunere comună privind stabilirea unui impozit pe cifra de afaceri a acestor companii, în locul impozitului pe profit.
La acest plan au aderat alte șase țări, respectiv Austria, Bulgaria, Grecia, Portugalia, România și Slovenia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UPDATE ora 16.29 Ministerul Finanțelor transmite că ministrul de resort, Ionuț Mișa, aflat la Bruxelles, a participat la rândul său la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene, unde au fost dezbătute provocările internaționale privind impozitarea întreprinderilor în contextul economiei digitale.
"Uniunea Europeană trebuie să facă pași importanți în sensul unei reforme mai ample a normelor fiscale internaționale care să depășească deficiențele legislative în acest domeniu. Ministrul Ionuț Misa a semnat, alături de miniștrii de finanțe ai Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei, documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei inițiative", transmite Ministerul Finanțelor.
În octombrie anul trecut, șeful Fiscului de atunci, Dragoș Doroș, anunța prin intermediul Profit.ro că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va aplica noi criterii de selecție pentru clasificarea marilor contribuabili la buget, din 2017, astfel încât companii cu nume sonore, firme mari, dar aflate în insolvență, precum și grupuri de societăți afiliate să fie administrate unitar.
CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul îl execută pe Vîntu, scoțându-i la vânzare complexurile hoteliere din Deltă și vila din GiurgiuEl explica astfel că, prin urmare, giganți ai industriei IT, cum sunt Google sau Facebook, vor primi o atenție sporită, urmând să fie administrați de către Direcția dedicată marilor contribuabili (DGAMC).
În primăvara anului trecut, Doroș anunța de altfel că Google și alte companii din industria online, care nu sunt înregistrate în România, sunt investigate de autoritățile de la București, în încercarea de a identifica veniturile realizate de acestea, care nu sunt însă reflectate în declarații de impozite în România, pentru a putea fi taxate corespunzător.
Și pe plan intern, în vara acestui an, PSD a propus schimbarea drastică a sistemului de impozitare, prin înlocuirea impozitării profitului cu impozitul pe cifra de afaceri, iar antreprenorii au caracterizat schimbarea drept o "revoluție" în materie de fiscalitate. PSD a bătut rapid în retragere la reacția virulentă a sectorului privat, iar premierul Mihai Tudose a anunțat că "subiectul este închis".
Un document prezentat ulterior de Profit.ro releva că România nu poate adopta un sistem de impozitare radical diferit de restul UE.