Firma Megaconstruct, în cazul căreia inspectorii Consiliului Concurenței au declanșat, joi, o investigație pe piața serviciilor conexe activității de distribuție a gazelor naturale, verificând o posibilă înțelegere anticoncurențială între aceasta și firmele Mega Conect și Instalații Montaj Tehnologic pentru stabilirea tarifelor de execuție a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale și împărțirea clienților, consideră că descinderea la sediul central și punctele de lucru a fost nejustificată și susține că dosarul ar fi secretizat la Curtea de Apel.
Înființată în 1993, Megaconstruct SA activează în domeniul gazelor naturale - în baza licențelor și autorizațiilor eliberate în 2004 de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) – desfășurând în 7 județe activități de furnizare și distribuție a gazelor naturale, proiectare și execuție a sistemelor de distribuție și instalațiilor de utilizare, precum și alte servicii conexe sectorului gazelor naturale.
Firmele Mega Conect SRL (distribuitor echipamente și executant instalații de utilizare a gazului) și Instalații Montaj Tehnologic SRL (executant rețele de distribuție gaze naturale, racorduri la rețea și instalații de utilizare a gazului) sunt subcontractori, din 2013 implementând o parte din proiectele Megaconstruct SA, alături de alți subcontractori.
„Suntem surprinși de rapiditatea cu care Consiliul Concurenței a lansat acest comunicat de presă, deoarece astfel de știri sunt sensibile pentru piața de distribuție&furnizare gaze naturale în care activăm și pot avea un impact comercial devastator asupra veniturilor societății și implicit asupra taxelor pe care societatea le plătește la bugetul statului. Referitor la forța disproporționată prin care Consiliul Concurenței a ales să deruleze acest control, nu pot decât să-mi exprim indignarea și în același timp dezamăgirea că într-un regim democratic suntem tratați astfel. În data de 21.03.2017 24, inspectorii au blocat concomitent sediul și toate punctele de lucru ale societății prezentând 2 mandate autorizate de către Curtea de Apel la propunerea Consiliului Concurenței - preluate integral în regim copy-paste în încheierile nr. 7 și 8 din 15.03.2017. Îngrijorător este că, încercând să ne formulăm apărarea, am aflat că anexele depuse la dosarul cauzei de către Consiliul Concurenței aveau specificată solicitarea de secretizare, admisă de Curtea de Apel. Este incredibil că această instituție a statului de drept a ales o astfel de măsură antidemocratică, domeniul verificat de aceștia, respectiv Execuție instalații de utilizare, reprezentând doar 5% din cifra de afaceri a societății. Consiliul Concurenței, prin comunicatul transmis presei, face o confuzie regretabilă între serviciile conexe reglementate prin Ord /140/2015 al ANRE și instalațiile de utilizare a gazelor naturale reglementate prin Ord 32/2012, întrucât una dintre activități este aferentă sectorului reglementat (obligație legală a operatorului de distribuție) iar cealaltă se desfășoară în regim concurențial pe piața liberă. De altfel, la baza acestei investigații a stat o sesizare neserioasă, autorul acesteia formulând și în trecut o serie de petiții la numeroase autorități ale statului, dovedite ulterior a fi neîntemeiate. Pe toată perioada desfășurării controlului inopinat, societatea a pus la dispoziția inspectorilor de concurență toate informațiile solicitate de aceștia, informații care apreciem că vor conduce la concluzia că suspiciunea este total neîntemeiată”, afirmă Cătălin Daniel Ivan, Director General Megaconstruct.