Fabrica de zahăr Lemarco Cristal trebuie să plătească în insolvență aproape 200 milioane lei, dar jumătate din sumă este cerută de acționarul majoritar, americanul George Gellert, printre marii importatori de alimente din SUA

Fabrica de zahăr Lemarco Cristal trebuie să plătească în insolvență aproape 200 milioane lei, dar jumătate din sumă este cerută de acționarul majoritar, americanul George Gellert, printre marii importatori de alimente din SUA

Sursa foto:youtube

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 27 aug 2018

Fabrica de zahăr Lemarco Cristal, avându-l ca acționar majoritar indirect pe americanul George Gellert, președinte al grupului Atalanta Corporation, unul dintre cei mai mari importatori de produse alimentare din SUA, intrată recent în insolvență, va avea de achitat aproape 200 milioane lei, jumătate din sumă fiind însă cerută de omul de afaceri american și compania sa.

Fiscul pretinde alte 14,2 milioane lei, la care se adaugă o listă de aproape 90 de creditori persoane fizice.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat anterior că fabrica a intrat în insolvență acuzând renunțarea pe plan european la cotele de zahăr, care a intensificat concurența și a permis intrarea de cantități mari de zahăr pe piață.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

George Gellert este președinte al grupului Atalanta Corporation, unul dintre cei mai mari importatori de produse alimentare din SUA, cu vânzări anuale de peste 600 milioane dolari.

Oportunitate pentru investitori: cum să cumperi un teren de 61.000 mp în București la prețul de 23 euro/mp CITEȘTE ȘI Oportunitate pentru investitori: cum să cumperi un teren de 61.000 mp în București la prețul de 23 euro/mp

Atlanta Corporation face parte din Gellert Global Group, cu venituri anuale ce depășesc 1 miliard de dolari.

Fabrica de zahăr Urziceni a fost construită între anii 1974 – 1976 și deschisă în 1977, fiind proprietate de stat până în 1990, iar ulterior fiind privatizată.

Surpriză - Blue Air operează discret o modificare importantă: și-a rezervat spațiu pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, inaccesibil până astăzi low-cost-urilor, pentru curse din România, la concurență cu Tarom și Air France CITEȘTE ȘI Surpriză - Blue Air operează discret o modificare importantă: și-a rezervat spațiu pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, inaccesibil până astăzi low-cost-urilor, pentru curse din România, la concurență cu Tarom și Air France

Anul trecut, fabrica, cu peste 270 de angajați, a avut afaceri de aproape 100 milioane lei, dar a acumulat pierderi de peste 44,3 milioane lei și datorii ce depășesc 133,7 milioane lei, din care 11,3 milioane lei către stat.

Pierderea de anul trecut a fost cea mai mare din ultimii 10 ani, în condițiile în care compania nu a înregistrat profit în acest interval, dar pierderea anuală nu a depășit 15 milioane lei. Anul trecut compania a asigurat însă și un provizion de 48,4 milioane lei.

Fabrica are ca unic asociat compania Lemarco București, unde Gellert este, conform termene.ro, acționar cu 50% alături de persoane fizice din România, la rândul său intrată în insolvență în vara anului trecut, cu datorii totale de peste 174 milioane lei, din care 41,5 milioane lei către stat.

Retailerul low-cost japonez cu cea mai rapidă expansiune, ajuns în 5 ani la afaceri de aproape 2 miliarde dolari datorită prețurilor reduse, a intrat în România pentru a deschide peste 40 de magazine CITEȘTE ȘI Retailerul low-cost japonez cu cea mai rapidă expansiune, ajuns în 5 ani la afaceri de aproape 2 miliarde dolari datorită prețurilor reduse, a intrat în România pentru a deschide peste 40 de magazine

În România, Gellert controlează și o afacere în comerțul cu mobilă, prin Atalanta Furniture București, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,29 milioane lei și un profit net de circa 430.000 lei.

În 2014, compania austriacă Agrana Zucker, care deține brandurile Coronița și Mărgăritar, a primit acordul Consiliului Concurenței de a prelua unele fabrici de zahăr ale companiei Lemarco.

În primăvara acestui an, ministrul Agriculturii a început verificări la fabricile de zahăr, deplângând faptul că din 33 de fabrici de zahăr, câte erau înainte de 1989, au rămas în prezent numai 4, din care una este fabrica Diamant din Oradea, care a anunțat că va fi închisă.

EXCLUSIV Frații Cristescu, proprietarii uzinei și ai parcului industrial Faur București, au semnat cu Ibis pentru primul lor hotel de lanț internațional CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Cristescu, proprietarii uzinei și ai parcului industrial Faur București, au semnat cu Ibis pentru primul lor hotel de lanț internațional

La începutul acestui an a fost anunțat că fabrica de zahăr Diamant din Oradea va fi închisă din această primăvară, negocierile dintre compania germană Pfeifer&Langen, care deține unitatea, cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din Bihor, Arad, Satu Mare și Timișoara pentru preluarea fabricii eșuând.

Reprezentanții companiei germane au declarat că fabrica de zahăr este nerentabilă, deoarece cumpără sfectă de pe piața locală la un preț de 516 de euro, în condițiile în care prețul pe tonă în Germania și Polonia este de 320 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahăr
insolventa