ANALIZĂ Ce ar însemna pentru piețe o invazie rusă în Ucraina

ANALIZĂ Ce ar însemna pentru piețe o invazie rusă în Ucraina
scris 15 feb 2022

Investitorii au putut să-și facă o idee despre șocul pe care l-ar putea avea piața dacă Rusia invadează Ucraina.

Scânteia a venit în momentul în care Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, a avertizat că Rusia ar putea ataca Ucraina "în orice zi", armata rusă fiind pregătită să înceapă o invazie dacă președintele rus Vladimir Putin va ordona acest lucru, scrie MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile de pe Wall Street și-au adâncit, vineri, declinul din prima parte a tranzacțiilor și au închis puternic în scădere, principalii indici bursieri consemnând corecții de până la 2,8%, în timp ce prețul petrolului WTI a avansat cu 4,5%, până aproape de 94 dolari/baril.

Iohannis și șeful NATO se duc astăzi la Kogălniceanu. Baza îi întâmpină cu un război local de miliarde de euro CITEȘTE ȘI Iohannis și șeful NATO se duc astăzi la Kogălniceanu. Baza îi întâmpină cu un război local de miliarde de euro

Referința globală, petrolul Brent, a urcat cu 0,70%, la 95,10 dolari/baril, un nou maxim al ultimilor peste 7 ani.

Investitorii s-au grăbit să cumpere așa-numitele active de refugiu, cum sunt titlurile de stat, considerante mai puțin riscante în comparație cu acțiunile, trimițând randamentele în jos și ridicând, în același timp, prețul aurului și cotațiile dolarului american și ale yenului japonez.

Putin și președintele american Joe Biden urmau să vorbească sâmbătă la telefon în încercarea de a dezamorsa tensiunile.

Analiștii și investitorii au dezbătut efectele de durată ale unei invazii pe piețele financiare. Ce trebuie să știe investitorii:

Prețurile la energie vor crește vertiginos

Se așteaptă ca prețurile energiei să explodeze în cazul unei invazii, trimițând probabil prețul țițeiului peste pragul de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014.

"Cred că dacă izbucnește un război între Rusia și Ucraina, [prețul de] 100 dolari pe baril va fi aproape asigurat", a declarat Phil Flynn, analist de piață la Price Futures Group.

"Mai mult ca sigur vom avea un vârf puternic și apoi vom scădea. Zona de 100 de dolari pe baril este mai probabilă pentru că stocurile sunt cele mai reduse din ultimii ani", potrivit acestuia. Flynn spune că un raport publicat vineri de Agenția Internațională pentru Energie, în care avertizează că piața țițeiului ar urma să se restrângă și mai mult, face ca orice potențială întrerupere a aprovizionării să fie "cu atât mai amenințătoare".

ULTIMA ORĂ BNR revizuiește puternic în sus prognoza de inflație la aproape 10% în 2022 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BNR revizuiește puternic în sus prognoza de inflație la aproape 10% în 2022

Dincolo de țiței, rolul Rusiei ca furnizor cheie de gaze naturale pentru Europa de Vest ar putea duce la creșterea prețurilor în regiune. În general, creșterea bruscă a prețurilor la energie în Europa și în întreaga lume ar fi cea mai probabilă modalitate prin care o invazie rusă ar alimenta volatilitatea pe piețele financiare, au declarat analiștii.

Fed vs. fuga către calitate

Titlurile de trezorerie se numără printre cele mai populare refugii pentru investitori în timpul situațiilor de incertitudine geopolitică, astfel că nu a fost o surpriză să vedem cum randamentele au alunecat de-a lungul curbei vineri după-amiază. Randamentele titlurilor de trezorerie, care se mișcă în direcția opusă prețurilor, au fost vulnerabile la o retragere după ce au crescut joi pe fondul inflației care a depășit așteptările și care a determinat traderii să includă în preț potențiale creșteri agresive ale ratelor de către Rezerva Federală, începând cu o potențială majorare de jumătate de punct procentual în martie.

Analiștii și investitorii au dezbătut modul în care un conflict în Ucraina ar putea afecta planurile Rezervei Federale de înăsprire a politicii monetare.

Dacă Ucraina este atacată, "acest lucru adaugă mai multă credibilitate opiniei noastre că Fed va fi mai puțin agresivă decât crede piața în prezent, deoarece războiul ar face ca perspectivele să fie și mai incerte", a declarat Jay Hatfield, director de investiții la Infrastructure Capital Management.

Alți analiști susțin că un salt al prețurilor la energie ar fi de natură să sublinieze îngrijorările Fed cu privire la inflație.

Acțiunile și geopolitica

Incertitudinea și volatilitatea rezultate ar putea pune prețurile acțiunilor sub presiune pe termen scurt, dar analiștii notează că acțiunile americane au avut tendința de a trece relativ repede peste șocurile geopolitice.

"Nu poți minimaliza ceea ce ar putea însemna știrile de astăzi pentru acea parte a lumii și pentru oamenii afectați, dar, din punct de vedere investițional, trebuie să ne amintim că evenimentele geopolitice majore nu au mișcat prea mult acțiunile în mod istoric", a comentat într-o notă Ryan Detrick, strateg șef de piață la LPL Financial, cu referire la tabelul de mai jos:

ANALIZĂ Ce ar însemna pentru piețe o invazie rusă în Ucraina

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina rusia
invazie ucraina
piete financiare
actiuni
preturi energie