Compania Romelectro, cel mai mare contractor de proiecte complexe de energie din România, a obținut anul trecut un profit brut de circa 1 milion de euro la o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro, potrivit datelor neauditate prezentate vineri de companie. Pentru acest an, compania din grupul cu același nume estimează că își va dubla principalii indicatori financiari.
Grupul va finaliza în acest an termocentrala Burullus din Egipt, care are o capacitate totală de 4.800 MW, scrie News.ro.
”Pentru compania Romelectro, preconizăm că 25% din cifra de afaceri din acest va veni din export. Pentru acest an, compania și propune consolidarea afacerilor în calitate de contractor general, atât pe piața internă, cât și internațională, și o dublare a principalilor indicatori financiari”, a declarat vineri directorul general al grupului Romelectro, Cristian Secoșan, într-o întâlnire cu presa.
Anul trecut, grupul a accelerat acțiunile de expansiune pe piețe externe și estimează că astfel afacerile din acest an vor fi semnificativ mai mari față de anul trecut.
Pe piața externă, Romelectro este prezent în Kosovo și Egipt, unde a înființat câte o sucursală, iar în Arabia Saudită a înființat o firmă la care este acționar majoritar.
”Încercăm să ne stabilizăm cât mai bine în anumite regiuni de pe glob, unde sunt proiecte pe profilul nostru, iar apoi să ne extindem. Căutăm proiecte mari și complexe”, a spus managerul Romelectro.
Romelectro intenționează să se implice în execuția proiectelor din cadrul gazoductului BRUA.
”Romelectro este implicat în diverse proiecte de investiții foarte variate, de exemplu centrale pe cărbune, pe gaze naturale, hidro, linii de energie electrică, stații electrice. Această experiență în investiții compexe ne va permite abordarea și a unor proiecte din alte piețe, de exemplu BRUA. Însă, nefiind tocmai pe profilul nostru de activitate, vom căuta să ne asociem cu alte companii”, a afirmat Secoșan.
Ministerul Energiei a anunțat în martie că a emis autorizația de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria.
În privința pieței interne, aceasta încă suferă din lipsa marilor investiții în sectorul energetic, consideră conducerea Romelectro.
Singurele proiecte mari au fost investițiile în producția de energie regenerabilă, dar și investițiile în centrale pe cărbune, pentru aducerea în conformitate cu legislația pe mediu, precum și termocentrala OMV Petrom de la Brazi.
”Din păcate, investițiile în sectorul energetic s-au redus foarte mult în ultimii ani. După o pauză de mai mulți ani, Romgaz a inițiat investiția de la Iernut, de 430 MW, licitație câștigată anul trecut de Romelectro. În prezent contractul este în faza avansată de proiectare, iar în câteva luni vor începe lucrările pe șantier și construcția echipamentelor. La Iernut vorbim de o investiție importantă pentru sistemul energetic românesc și pentru una din cele mai mari companii cu capital de stat”, a menționat Secoșan.
Pentru Romelectro, prioritatea în acest an va fi consolidarea firmelor din grup, cu extinderea ofertei în piață în domeniul execuției și fabricației, la Electromontaj Carpați Sibiu.
Grupul Romelectro este contractor, dezvoltator și investitor în proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transport și distribuție energie electrică, protecția mediului și industrie.
Romelectro este compus din patru firme românești, compania Romelectro SA și alte trei: Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE), CELPI și Electromontaj Carpați Sibiu.
Anul trecut, a fost înființată și firma Romelectro Arabia, entitate juridică saudită în care Romelectro este acționar majoritar. În plus, Romelectro a înființat două sucursale în Egipt și Kosovo, prin care să administreze contractele derulate în aceste țări.
Grupul Romelectro are circa 650 de angajați.