Profitul operațional al grupului ceh CEZ în România a crescut cu peste 11% în primul trimestru, la 1 miliard de coroane cehești ( 37 milioane euro), susținut de reluarea alocării certificatelor verzi pentru parcurile Fântânele Vest și Cogealac, potrivit raportului financiar al companiei.
CEZ deține în România parcurile Fântânele (cu o capacitate instalată de 347,5 MW), Cogealac (252,5 MW), precum și o serie de micro hidrocentrale, cu o capacitate totală de 18 MW.
Pe segmentele producție și distribuție, profitul operațional al CEZ în România a urcat cu aproximativ 40%.
Pe segmentul de producție, indicatorul EBITDA ( profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) al companiei în România a fost, în perioada menționată, de aproximativ 600 de milioane coroane ( 22,2 milioane euro), triplu față de anul anterior.
Avansul a fost sprijinit de reluarea alocării certificatelor verzi pentru parcurile Fântânele Vest și Cogealac în septembrie 2015. În aprilie, autoritatea de reglementare a prelungit acreditarea temporară pentru parcurile eoliene Fântânele Vest și Cogealac cu 12 luni, cee ace asigură prelungirea alocării de certificate verzi până în septembrie 2017.
Pe de altă parte, pe segmentul distribuție, EBITDA a scăzut cu 20%, la aproximativ 400 de milioane de coroane, (14,8 milioane euro).
Producția de energie în România a scăzut cu 8%, la 382 de GWh, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Pe segemntul energiei eoliene, producția a fost de 362 GWh în ianuarie-martie, în scădere cu 12% față de același interval din 2015, în timp ce producția de hidroenergie s-a dublat, la 20 de GWh.
La nivelul grupului, profitul net ajustat a crescut 32% în primul trimestru al anului, la 10 miliarde de coroane (371 milioane euro), în timp ce profitul operational a crescut cu apropae 5%, la 20 de miliarde de coroane (741 milioane euro). Totuși, veniturile CEZ au scăzut cu 4% în perioada ianuarie-martie, până la 51,9 miliarde de coroane.