Benzina, motorina și gazele naturale se vor scumpi după ce Camera Deputaților a aprobat o modificare a Codului fiscal prin care toate companiile de petrol, gaze și carburanți din România vor plăti anul viitor un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă.
Companiile ucrainene au importat, de la începutul lunii octombrie, peste 11.000 de tone de motorină americană din Constanța, potrivit datelor A-95 Consulting Group. Astfel, combustibilul american intră acum în Ucraina în cantități mari nu doar din Polonia, ci și din România.
Dezvoltatorul danez de proiecte de energie eoliană, fotovoltaică și hibride Eurowind Energy a început să aducă în România cele mai mari turbine eoliene construite până acum pe piața locală.
Prețurile petrolului au crescut pentru a doua sesiune consecutivă, în condițiile în care traderii au minimizat speranțele de încetare a focului din Orientul Mijlociu și s-au concentrat pe înăsprirea echilibrului global al cererii și ofertei, transmite Reuters.
Premier Energy SRL, principala companie din grupul omonim listat la Bursa de Valori București (BVB) și controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care se ocupă în prezent și cu furnizarea, și cu distribuția de gaze naturale, intenționează să-și separe cele 2 activități, pe 2 firme diferite
Grupul deține deja 9 parcuri eoliene pe plan local.
Comcris Energy, subsidiara românească a dezvoltatorului austriac de proiecte de producție de energie regenerabilă Enery, a inaugurat un parc fotovoltaic construit la Sărmășag, în județul Sălaj, cu subvenții de stat UE din PNRR.
Compania americană Last Energy anunță că a intrat în faza de autorizare cu Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare în România, pentru un proiect de energie nucleară care să fie dezvoltat în România, confirmând astfel informațiile anunțate anterior de Profit.ro.
Și firmele mai mici de petrol, gaze și carburanți trebuie să achite de anul viitor noul impozit specific de 0,5% pe cifra de afaceri, introdus de la 1 ianuarie 2024 și care în prezent, conform analizei Profit.ro, este datorat doar de companiile mari din sectoarele respective, cu rulaje anuale de peste 50 milioane euro, a decis Parlamentul.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări românilor că stocurile de gaze la acest moment sunt pe „supraplin” și că nu vor fi probleme în privința încălzirii la iarnă. Potrivit demnitarului, România poate trece iarna doar cu gaz românesc, cu excepții punctuale. „Acoperim cu brio consumul cu ce avem înmagazinat și cu ce producem”, spune ministrul. El dă asigurări că românii cu dificultăți financiare vor fi în continuare protejați.