Ministerul Energiei a semnat contractele de finanțare nerambursabilă cu fonduri UE din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a patru proiecte de construire de fabrici în industria locală de baterii, anunțate anterior de Profit.ro. Valoarea totală a ajutoarelor de stat acordate este de 97,5 milioane euro.
De profesie economist, el a lucrat timp de aproape 25 de ani la Keler Group, cea mai mare casă de clearing și custodie de valori mobiliare de pe piața de capital și cea de energie din Ungaria și una dintre cele mai importante din Europa Centrală și de Est, controlată de banca centrală a Ungariei și cu Bursa de la Budapesta acționar minoritar.
Holdingul Veroniki, condus în calitate de președintă a Consiliului de administrație și director executiv de Veronica Gușă de Drăgan, a doua cea mai bogată femeie din România, a cumpărat participația de 16,5% deținută de compania austriacă Propangas în business-ul GPL ButanGas, unul dintre cele mai mari de profil din Europa, având astfel întregul pachet de acțiuni, relevă date publicate în Monitorul Oficial.
EIT InnoEnergy, motorul principal de inovare în domeniul energiei sustenabile, susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), organism al Uniunii Europene, anunță numirea lui Mikołaj Budzanowski în funcția de Membru al Consiliului de Administrație și CEO al EIT InnoEnergy Europa Centrală. Numirea, efectivă din ianuarie 2025, are ca obiectiv consolidarea impactului organizației asupra creșterii tehnologiilor curate în Europa Centrală, avansând semnificativ practicile industriale sustenabile.
Societăți dezvoltatoare controlate de 2 dintre cei 21 de câștigători ai primei licitații organizate de Ministerul Energiei pentru selectarea investitorilor în eoliene și fotovoltaice ce vor primi subvenții prin intermediul așa-numitelor contracte pentru diferență (CfD), finanțate printr-un grant european nerambursabil, au semnat astăzi cu ministerul contracte de finanțare nerambursabilă UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiecte de stocare de energie electrică.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reluat public ideea creării unuia sau mai multor ″campioni″ energetici naționali, prin fuziuni între companiile de stat producătoare de energie electrică cu tehnologii de generare diferite (hidro, nuclear, gaze, cărbune, regenerabil), idee vehiculată de multiple ori, sub diferite guvernări, în ultimul circa un sfert de secol, de la ″spargerea″ instituțională a fostului colos de profil RENEL în mai multe societăți.
Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat societății Distribuție Energie Electrică România (DEER), operatorul de distribuție din cadrul Grupului Electrica, un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro pentru a-și moderniza rețeaua care acoperă 40% din teritoriul României și deservește aproximativ 4 milioane de gospodării și întreprinderi.
Tranzacția prin care compania ungară de stat MVM vrea să cumpere afacerile din România ale E.On este posibil să nu fie aprobată, de autoritățile române, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja
DTEK Renewables International (DRI), divizia externă de regenerabile înregistrată în Olanda a conglomeratului ucrainean de companii energetice și de utilități DTEK, controlat de antreprenorul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a semnat un nou acord de finanțare, în valoare de 24,7 milioane de euro, cu Kommunalkredit Austria, pentru construcția și operarea unui parc fotovoltaic de 60 MWp în Glodeni, județul Mureș.
Compania israeliană dezvoltatoare de proiecte de producție și stocare de energie regenerabilă Econergy, listată la Bursa din Tel Aviv, pregătește startul construirii unui parc fotovoltaic în județul Olt, în comuna Iancu Jianu.