Ernesto Occhiello a demisionat brusc din postul de CEO al companiei elvețiane din industria chimică Clariant invocând motive personale, după doar 10 luni de la preluarea funcției, compania căutând acum un nou CEO.
El preluase postul în octombrie anul trecut, cu un mandat în trei puncte - să asigure calmul investitorilor, să supravegheze relația cu Saudi Basic Industries, controlată de Aramco, care deține 25% din Clariant, și să aibă o bună colaborare cu președintele Hariolf Kottmann. După demisie, acțiunile Clariant au căzut cu 4% pe fondul speculațiilor că italianul a eșuat pe cel puțin unul din aceste fronturi, relatează euronews.
Tot în toamna anului trecut, Clariant a lansat construcția fabricii de bioetanol de lângă Craiova, o investiție de 140 milioane euro, coordonatorul proiectului, Dragoș Gavriluță, care a ocupat mulți ani poziția de general manager al Clariant Canada, declarând pentru Profit.ro că și-a propus ca investiția să fie recuperată integral în cel mult 10 ani.
Cum va arăta fabrica din România poate fi văzut AICI.
CITEȘTE ȘI Placări pardoseli și perete – ce ne propun cele mai elegante branduri italieneValoarea investiției Clariant în România este de 100 de milioane de euro, la care se adaugă 40 de milioane de euro din fonduri europene.
În 2016, primăria din Craiova a anunțat că grupul vrea să deschidă o fabrică de bioetanol în oraș, investiție pentru care au și cerut, de altfel, un ajutor de stat de circa 69 milioane de lei. Cererea a fost însă respinsă de Ministerul Finanțelor.
Producția de bioetanol la fabrica de la Podari va începe în 2020. Bioetanolul este obținut din reziduuri agricole, cum sunt paiele, care vor fi cumpărate de la fermierii locali.
Fabrica va avea 100-120 de angajați, dar va crea, incluzând serviciile conexe, circa 400 de locuri de muncă, potrivit reprezentanților companiei.
CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO HTC lansează smartphone-ul U12 life. De când apare în RomâniaClariant intenționează să recruteze forța de muncă la nivel local, asigurându-i instruirea atât în laboratoarele proprii din Planegg, lângă Munchen, cât și în fabrica din Straubing, Bavaria.
La capacitate maximă, fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie de grâu și alte cereale, provenite de la fermierii locali, rezultând anual 50.000 de tone de etanol celulozic. Unitatea va putea funcționa independent de combustibilii fosili, obținând energie din lignină, un compus rezultat în urma procesului de fabricare a etanolului.