O companie turcă vrea să intre în asociere cu Cupru Min și Moldomin, care au peste 90% din rezervele de cupru ale țării, și să ridice o uzină metalurgică, prima investiție de anvergură în domeniu după 1989

O companie turcă vrea să intre în asociere cu Cupru Min și Moldomin, care au peste 90% din rezervele de cupru ale țării, și să ridice o uzină metalurgică, prima investiție de anvergură în domeniu după 1989

Rezerve Cupru Min

scris 20 mai 2019

Compania turcă de inginerie, consultanță și management de proiect Sintek, de asemenea și producător de anumite echipamente pentru activități de minerit, petrol/gaze și industria cimentului, vrea să intre într-o asociere cu Cupru Min, care să vizeze și Moldomin, având în plan și construirea în România a unei uzine metalurgice pentru prelucrarea concentratului de cupru, conform informațiilor Profit.ro. Cupru Min și Moldomin dețin peste 90% din rezervele de cupru ale României, circa 60% fiind în posesia Cupru Min. În prezent, doar Cupru Min produce, limitat, minereu brut.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Guvernul a anunțat în 2017 că are în vedere construirea unui combinat metalurgic la Cupru Min SA Abrud, unde să fie prelucrate resursele de cupru ale României pentru realizarea de produse cu valoare adăugată, în condițiile în care, în prezent, compania produce doar minereu brut. Dacă proiectul construirii combinatului metalurgic de la Cupru Min va fi realizat chiar și cu acest sprijin străin, ar fi prima investiție de stat de asemenea tip și anvergură în domeniu de după 1989.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant: În ultimii 10 ani s-a încercat de două ori privatizarea Cupru Min, tentativele eșuând de fiecare dată. Programul de guvernare al actualului Guvern prevede menținerea companiei în proprietatea statului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ambele societăți, Cupru Min și Moldomin, sunt controlate de statul român prin intermediul Ministerului Economiei. Discuțiile dintre reprezentanții ministerului și compania turcă sunt în fază preliminară, neangajantă, conform datelor Profit.ro.

Informațiile disponibile în prezent despre Sintek sunt destul de puține.

Potrivit informațiilor Profit.ro, Sintek și-a exprimat interesul pentru cele două companii românești în luna aprilie.

Tot în luna aprilie, ambasadorul Turciei în România, Fusun Aramaz, s-a întâlnit cu ministrul Economiei, Nicolae Bădălău. În cadrul întâlnirii, desfășurate la minister, cei doi oficiali au discutat dezvoltarea schimburilor comerciale și prezența investitorilor turci în România, în diferite industrii și sectoare economice, precum cel metalurgic, siderurgic și cel energetic. Ministrul Economiei și-a exprimat deschiderea și dorința de a dezvolta oportunitățile de cooperare dintre mediul de afaceri din România și cel din Turcia, potrivit paginii de Facebook a ministerului.

EXCLUSIV Tranzacțiile cu terenuri agricole s-au prăbușit. Surprinzător, un român a cumpărat pământ de la un străin. HARTA pe județe cu suprafețele controlate de străini CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacțiile cu terenuri agricole s-au prăbușit. Surprinzător, un român a cumpărat pământ de la un străin. HARTA pe județe cu suprafețele controlate de străini

Astfel de întâlniri nu sunt, însă, ieșite din comun. De exemplu, în aceeași zi, ministrul Economiei s-a întâlnit la minister și cu ambasadoarea Tunisiei în România și cu Hatem Ferjani - secretar de stat pentru diplomație economică în Ministerul Afacerilor Externe din Tunisia. Au discutat despre cooperare economică în mai multe sectoare, inclusiv textile și cablaje auto. 

Întâlnire între ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, și ambasadorul Turciei în România, Fusun Aramaz

Întâlnire între ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, și ambasadorul Turciei în România, Fusun Aramaz

Ministerul Finanțelor a inclus recent Cupru Min pe lista societăților care ar urma să fie incluse în portofoliul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții.

Guvernul a anunțat în 2017 că are în vedere construirea unui combinat metalurgic la Cupru Min SA Abrud, unde să fie prelucrate resursele de cupru ale României pentru realizarea de produse cu valoare adăugată, în condițiile în care, în prezent, compania produce doar minereu brut.

"La Cuprumin, îmi asum și o spun, am început demersurile pentru a construi - știu că pare nebunesc după 27 de ani - un combinat de metalurgie neferoasă. Statul să facă acest lucru. Pentru a nu mai exploata minereu, ci pentru a produce în România produs finit: plăci de cupru", a spus ministrul Economiei de atunci, Mihai Tudose, ulterior prim-ministru.

Surpriză: Gigantul american Oracle mai deschide o firmă în România, dar pentru servicii globale CITEȘTE ȘI Surpriză: Gigantul american Oracle mai deschide o firmă în România, dar pentru servicii globale

Dacă proiectul construirii combinatului metalurgic de la Cupru Min va fi realizat, ar fi prima investiție de stat de asemenea tip și anvergură de după 1989.

Societatea a anunțat, la începutul anului trecut, că în 2017 veniturile totale ale companiei au crescut cu 35,8% față de 2016, iar capitalurile proprii, cu peste 55%. În ianuarie 2017, Cupru Min a anunțat că în 2016 a realizat cea mai mare producție de cupru de până la momentul respectiv, a reușit să își plătească toate datoriile și a mărit salariile angajaților, care erau nemodificate din anul 2013. Cupru Min a terminat anul 2016 cu un profit brut de 3,95 milioane lei, în ușoară scădere față de cel de 4,15 milioane lei raportat în 2015, și cu venituri totale de 139,36 milioane lei, cu 3,3% mai mici comparativ cu anul anterior.

Cupru Min deține drepturile de exploatare pentru cel mai mare zăcământ de cupru din România, de la Roșia Poieni. În ultimii 10 ani s-a încercat de două ori privatizarea Cupru Min, tentativele eșuând de fiecare dată. Programul de guvernare al actualului Guvern prevede menținerea companiei în proprietatea statului.

Moldomin, societate deținută de stat prin Ministerul Economiei, a oprit activitatea în 2006, iar în anul 2010 a intrat în faliment.

viewscnt
Afla mai multe despre
cupru min
moldomin
sintek