UniCredit, cea mai mare bancă italiană, a ajuns la un acord final cu fondurile de investiții Fortress Investment Group și PIMCO privind vânzarea unui portofoliu de credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro, tranzacție anunțată încă de la finele anului trecut, informează Financial Times.
Creditele neperformante vor fi vândute pentru circa 20 de cenți fiecare, tranzacția fiind cea mai mare de acest tip realizată până acum în Italia.
Pentru a se recapitaliza, UniCredit a derulat, în această primăvară, o emisiune de acțiuni în valoare record de 13 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI UniCredit iese pe piață cu prima ofertă de obligațiuni din 2017. Banca vrea să atragă cel puțin 500 milioane lei pe BVBMăsurile de curățare a bilanțului și restructurare au provocat pierderi de 13,6 miliarde de euro în trimestrul al patrulea din 2016. Mai exact, UniCredit a înregistrat cheltuieli speciale de 12,2 miliarde de euro în ultimul trimestru al anului trecut, sumă care include provizioane cu împrumuturile neperformante de 8,1 miliarde de euro și costuri cu restructurarea în valoare de 1,7 miliarde de euro.
Grupul UniCredit este prezent în 17 țări cu peste 8.500 de sucursale și 147.000 de angajați, fiind unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.
În România, grupul operează prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management (divizie ce va fi preluată de Amundi) și UniCredit Business Integrated Solutions.
Băncile italiene au rămas, în urma crizei financiare, cu credite neperformante de 350 de miliarde de euro, o treime din totalul împrumuturilor neperformante la nivel european. Rata creditelor neperformante deținute de băncile italiene este de circa 15%, de aproximativ trei ori mai mare decât media europeană. Potrivit unei analize Morgan Stanley, publicată astăzi, băncile italiene ar putea avea nevoie de circa 10 ani pentru a ajunge la o rată a creditelor neperformante apropiată de media europeană.
Luna aceasta, Uniunea Europeană a aprobat planul de 5,4 miliarde de euro al guvernului italian pentru salvarea Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume și rivala UniCredit, ridicând suma totală alocată de autoritățile de la Roma pentru susținerea băncilor cu probleme la peste 20 de miliarde de euro.