Programele de investiții ale Ungariei în România vor fi revizuite

Programele de investiții ale Ungariei în România vor fi revizuite
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 nov 2022

Ungaria și România dispun de rezerve serioase în domeniul cooperării economice și infrastructurale, în beneficiul comun al națiunilor română și maghiară, iar planul nostru este de a exploata aceste rezerve, a declarat ministrul ungar al Construcțiilor și Investițiilor, János Lázár, după discuții bilaterale pe care le-a purtat la București cu mai mulți membri ai Guvernului României, potrivit agenției maghiare de presă MTI.

 Ministrul s-a întâlnit cu Hunor Kelemen, președintele UDMR și viceprim-ministru al Guvernului României, cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, și cu Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și viceprim-ministru, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Șeful sindicatului brutarilor din Turcia - arestat după ce a spus că societățile „stupide”, care sunt săturate cu pâine, aleg timp de 20 de ani lideri ca Erdogan CITEȘTE ȘI Șeful sindicatului brutarilor din Turcia - arestat după ce a spus că societățile „stupide”, care sunt săturate cu pâine, aleg timp de 20 de ani lideri ca Erdogan

Lazar, care a fost șef de cabinet al lui Viktor Orban, a anunțat că programele de investiții ale Ungariei în România nu vor fi oprite, însă vor fi revizuite, deoarece este necesar să se analizeze ceea ce s-a realizat în ultimii zece ani și trebuie făcute planurile pentru următorii zece ani.

Oficialul maghiar a mai spus că pentru Ungaria este important ca și Guvernul României să știe despre derularea acestor programe.

În urma discuțiilor, ministrul ungar a declarat pentru MTI că scopul vizitei sale a fost întâlnirea cu partenerii din România, fiind însărcinat în acest sens de premierul Viktor Orbán. El a subliniat că în cadrul cooperării bilaterale se dorește conectarea rețelelor de autostrăzi a celor două țări, iar Ungaria va continua construcția autostrăzii M49 spre granița româno-ungară în 2023.

Ministrul a adăugat că România are oportunități semnificative de dezvoltare, întrucât bugetul de stat, fondurile europene destinate redresării și fondul de coeziune creează condițiile pentru ca România să înceapă o dezvoltare majoră a infrastructurii. Bucureștiul va cheltui 30% din totalul fondurilor pentru dezvoltarea transporturilor, astfel vor fi realizate dezvoltări majore în domeniul autostrăzilor și în direcția Transilvania, ceea ce este “promițător și liniștitor”, a spus ministrul.

El a explicat că este necesară deschiderea a cât mai multe puncte de trecere a frontierei între cele două țări, deoarece trebuie create condițiile pentru cooperarea economică transfrontalieră, chiar dacă în prezent se află pe agendă aderarea României la spațiul Schengen, sprijinită și de Ungaria.

Întrebat de agenția ungară de presă MTI dacă există vreun progres în privința deschiderii de noi puncte de trecere a frontierei, ministrul a spus că investițiile pot lua avânt și că “vechile frâne sunt în curs de deblocare”.

Ministrul a apreciat rolul UDMR în cadrul coaliției de guvernare din România. El a opinat că Uniunea joacă un rol de punte în cooperarea dintre cele două țări. După cum a spus, întâlnirile au confirmat că miniștrii UDMR au o prestație bună, ei răspund pentru domenii importante, ceea ce “nu este doar un motiv de mândrie, dar poate sta la baza cooperării dintre cele două țări”.

Ministrul a mai menționat că în Transilvania sunt în derulare investiții finanțate de guvernul ungar. Ministrul a precizat că, începând din 2010, Guvernul Ungariei a sprijinit cu 400 de miliarde de forinți (995,24 milioane euro) prin diferite investiții și programe pe maghiarii din România. El a anunțat că vineri se va întâlni la Sfântu Gheorghe cu episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, Béla Kató, cu primarul Árpád Antal și cu conducătorii județului Covasna pentru a trece în revistă investițiile în curs. El a subliniat că programele de sprijin nu vor fi oprite, însă vor fi revizuite, deoarece este necesar să se analizeze ceea ce s-a realizat în ultimii zece ani și trebuie făcute planurile pentru următorii zece ani. El a evidențiat că se dorește ca aceste programe să contribuie la prosperarea întregii Românii, deoarece pentru Ungaria este important ca și Guvernul României să știe despre derularea acestor programe.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
investitii
romania