Marea Britanie se confruntă cu o „epidemie” de furturi din magazine, a declarat șeful lanțului John Lewis în contextul în care tot mai mulți comercianți britanici cer autorităților să ia măsuri mai ferme pentru a combate situația, relatează Reuters.
„A devenit o epidemie. Din nefericire, anul trecut am văzut de două ori mai multe infracțiuni” de acest fel, a declarat Sharon White, președintele lanțului de magazine John Lewis care deține mai multe branduri în portofoliul său, printre care și supermarketurile Waitrose.
Ea a făcut comentariul într-un interviu acordat BBC Radio la doar o zi după ce a cerut guvernului condus de Rishi Sunak să creeze o comisie care să analizeze problemele cu care se confruntă centrele orașelor, avertizând că ele riscă să devină „un teren de jafuri pentru hoți îndrăzneți și bande organizate”, arată Hotnews.ro.
George Weston, CEO-ul Associated British Foods, care deține și cunoscutul lanț de magazine de îmbrăcăminte Primark, a afirmat la rândul său marți că situația a dus la necesitatea creșterii cheltuielilor cu numărul de agenți de pază, camerelor de luat vederi și camere de umăr pentru angajați.
„Dar trebuie să subliniem, cum au subliniat și alții, rolul poliției, al Serviciului de Procuratură al Coroanei și magistraților în combaterea acestei probleme care doar se înrăutățește treptat”, a declarat el pentru Reuters. „Ei fac mai multe, dar nu este suficient”, a spus el cu privire la eforturile autorităților britanice.
Furturile din magazinele britanice au devenit „organizate”
Weston a mai spus că furturile din magazine au devenit „destul de organizate” și că Primark a observat niveluri mai ridicate de comportamente antisociale.
Comentariile acestuia și ale lui White amintesc de altele făcute luna trecută de către Ken Murphy, CEO-ul Tesco, care a anunțat că cel mai mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie a început să ofere camere de umăr angajaților care au nevoie de ele.
Murphy a lansat de asemenea un apel la schimbarea legislației britanice pentru a incrimina abuzurile cărora le cad victime angajații din retail și violența îndreptată împotriva lor drept o infracțiune distinctă.
Furtul din magazine a devenit de asemenea o problemă și în Statele Unite, dar și alte țări europene, în contextul în care criza costului de trai a erodat puternic veniturile consumatorilor.