Dând vina pe “moștenirea” Administrației Biden, Secretarul Trezoreriei SUA afirmăcă economia “ar putea începe să încetinească puțin”.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a recunoscut vineri că există unele semne de slăbiciune în economia americană, relatează CNBC, preluată de News.ro. ”Putem observa că această economie pe care am moștenit-o începe să încetinească puțin? Sigur. Și, vedeți, va exista o ajustare naturală pe măsură ce trecem de la cheltuielile publice la cele private,” a declarat Bessent. ”Piața și economia au devenit dependente. Ne-am obișnuit cu acest nivel ridicat al cheltuielilor guvernamentale și va urma o perioadă de detoxifiere,” a adăugat el.
Descrierea economiei ca fiind ”moștenită” face referire la administrația fostului președinte Joe Biden. Actualul președinte Donald Trump și-a început mandatul pe 20 ianuarie. În timpul administrației Biden, economia SUA a înregistrat o creștere solidă, dar au existat semne de încetinire la sfârșitul anului 2024, iar inflația a rămas peste ținta de 2% stabilită de Rezerva Federală.

În primele săptămâni ale noului mandat al lui Trump, administrația sa a luat măsuri pentru a remodela politicile comerciale globale și pentru a reduce numărul angajaților din sectorul public. Totuși, nu există încă suficiente date economice concrete care să reflecte efectele acestor politici. În schimb, sondajele de încredere ale consumatorilor au indicat un declin al optimismului economic.
După declarațiile lui Bessent, a fost publicat raportul privind piața muncii pentru luna februarie, care a arătat o creștere a ratei șomajului la 4,1%, față de 4,0% în luna precedentă. De asemenea, economia a adăugat 151.000 de locuri de muncă, sub estimarea de 170.000 prognozată de economiști, potrivit Dow Jones.

Una dintre politicile unde efectele administrației Trump s-ar putea resimți rapid este cea comercială. Președintele a impus deja tarife asupra importurilor din Canada, Mexic și China în primele două luni de mandat. Cu toate acestea, multe bunuri canadiene și mexicane au fost exceptate de la aceste taxe, în urma negocierilor. Administrația Trump intenționează să extindă tarifele și asupra altor categorii de produse începând cu luna aprilie.
Bessent a minimizat îngrijorările legate de impactul inflaționist al tarifelor, afirmând că acestea sunt ”o ajustare unică a prețurilor”, fără efecte de durată asupra creșterii generale a prețurilor. Totodată, secretarul Trezoreriei a susținut că administrația Trump nu primește suficient credit pentru scăderea unor costuri economice importante, cum ar fi prețurile petrolului și dobânzile ipotecare, de la preluarea mandatului.