Conducerea palestiniană din Cisiordania ocupată a anunțat miercuri că-și recheamă ambasadorii din patru state membre ale Uniunii Europene - între care și România - care au trimis reprezentanți la ceremonia israeliano-americană de deschiderea a Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, relatează AFP.
Cele patru țări vizate sunt Austria, Ungaria, Cehia și România, a anunțat Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene (AP).
Forțe israeliene au ucis luni aproape 60 de manifestanți palestinieni și au rănit alți aproximativ 2.500, de-a lungul frontierei dintre Fâșia Gaza.
Aceste proteste au avut loc în ziua inaugurării la Ierusalim a Ambasadei Statelor Unite în Israel, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI STUDIU Românii închiriază mașini pentru o perioadă cuprinsă între 7 si 14 zile. Care sunt mărcile preferateIerusalimul - cu locurile sale sfinte iudaice, creștine și musulmane - este un subiect pasional.
De la înființarea Israelului, în 1948, comunitatea internațională nu a recunoscut acest oraș drept capitala sa.
Ea consideră că ”statutul final” al orașului este necesar să fie negociat între israelieni și palestinieni.
În afară de Iran și comerț, Cei 28 vor discuta miercuri seara, la Sofia, la o cină înainte de summitul de joi cu șase țări din Blacani, despre evenimentele din Fâșia Gaza, care sunt legate de ”problema mai vastă a consecințelor deciziilor lui Donald Trump”, a subliniat un oficial european de rang înalt.
UE a îndemnat toate părțile la ”cea mai mare reținere” în urma violențelor între palestinieni și militari israelieni în manifestații, în Fâșia Gaza, contra inaugurării Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.
Unitatea europeană nu este fără falie în acest subiect - așa cum a arătat-o blocarea de către Cehia, Ungaria și România a unei declarații europene care critica transferul Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.