De unde faci rost de bani să-ți produci propria energie verde

De unde faci rost de bani să-ți produci propria energie verde
scris 28 oct 2022

Dacă până nu foarte demult poate îți părea un moft, acum când te uiți la factura de curent sigur nu-ți mai pare așa. La cât a ajuns să coste electricitatea, efectiv toată lumea se gândește să-și producă propria energie, pentru a economisi bani, de la mari fabrici la firme mici și simple persoane fizice.

Iar cea mai la îndemână variantă este să îți instalezi panouri fotovoltaice.

Urmărește-ne și pe Google News

Asta și pentru că poți deveni ceea ce în limbaj de specialitate se numește ″prosumator″, adică în mod concomitent producător și consumator. Dacă alegi varianta asta, urmează să vinzi ceea ce produci furnizorului tău de energie electrică, la preț reglementat, iar valoarea electricității pe care i-o vinzi se va scădea din factura ta de consum.

Dacă vrei să te faci prosumator, poți afla mai multe detalii aici, chiar de la reglementatorul pieței: https://www.anre.ro/ro/legislatie/prosumatori.

Evident, mai întâi trebuie să scoți bani din buzunar ca să investești într-o instalație de produs energie electrică, iar economiile se vor vedea în timp. Vestea bună e că, la actualele prețuri la energie, o astfel de investiție se amortizează mult mai repede decât înainte.

Chiar și pentru cei care au bani puși deoparte (și cu atât mai mult pentru cei care nu), este important să știe de unde pot obține finanțare pentru a-și produce propria energie regenerabilă.

Prima opțiune este să te duci direct la bancă. Poți beneficia de credite finanțate de Banca Europeană pentru Investiții (BEI) (https://www.cec.ro/imm/credite/credit-investitii-verzi) și nu doar pentru panouri solare, ci și pentru reabilitări termice, echipamente cu consum redus de energie și chiar mașini electrice. Dacă nu ai firmă, cel mai bine e să te înregistrezi ca PFA, în special dacă intenționezi să devii și prosumator.

Există însă și programe de subvenții de stat. Cel mai cunoscut este Casa Verde Fotovoltaice (https://www.afm.ro/sisteme_fotovoltaice.php) al Administrației Fondului pentru Mediu. Finanțarea maximă acordată pentru un beneficiar este de 20.000 de lei, adică cam 5.000 de euro, pentru cel mult 90% din cheltuielile eligibile. Bineînțeles, dacă îți trebuie bani mai mulți pentru un astfel de proiect, poți apela la bancă pentru cofinanțare.

Dacă ai un IMM, poți apela la programul guvernamental ELECTRIC UP (https://energie.gov.ro/old/electricup/), prin care se acordă maximum 100.000 de euro/beneficiar pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producere de energie cu putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp, necesară consumului propriu.

Tot pentru IMM-uri (dar nu numai) există subvențiile prevăzute de OUG nr. 112/2022 (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/257613), pentru investiții în echipamente/utilaje/dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile, cu excepția biomasei, destinate consumului propriu de energie. Granturile au valoarea minimă de 50.000 euro și, respectiv, valoarea maximă de 500.000 euro, cu excepția celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 euro.

Mai multe detalii, aici: https://mfe.gov.ro/ghid-minimis-eficienta-energetica-oug-112/.

Necesarul de bani poate fi oricând completat cu un credit bancar.

O campanie Profit.ro și CEC Bank

viewscnt
Afla mai multe despre
cec
energie