Pentru a diminua consumul de energie în special pe timp de iarnă, majoritatea proprietarilor acordă o atenție izolării termice a pereților, ignorând însă faptul că cel puțin o treime din transferul de căldură are loc prin intermediul ferestrelor și ușilor.
Compararea temperaturii de la nivelul unei ferestre cu geam termopan obișnuit cu cea de la nivelul unui perete izolat la exterior cu polistiren și la interior cu vată bazaltică arată o diferență de cel puțin 5 grade Celsius în lunile cu temperaturi externe negative.
Studiile arată că ferestrele sunt responsabile pentru cel puțin un sfert din pierderea totală de energie, procentul fiind mai ridicat în cazul apartamentelor din blocuri, care au mai puțini pereți exteriori.
Pierderea are loc ca urmare fie a conducției, fenomen prin care diferența mare de temperatură dintre interior și exterior favorizează deplasarea masei de aer mai cald spre zona rece, fie a convecției, fenomen care descrie mișcarea curenților de aer în interiorul locuinței și care apare atunci când ferestrele și ușile casei nu au o etanșeitate prea bună.
Așa se face că, în lunile de iarnă, căldura din casă are tendința să iasă la exterior, în timp ce în cele de vară de vară fenomenul se inversează, aerul cald pătrunzând în locuință, majorând astfel consumul aparatelor de aer condiționat.
În ultimul timp, din motive estetice, și în România sunt la modă locuințele extrem de luminate, cu geamuri mari și multe. Condițiile climaterice din regiune, cu ierni friguroase și veri călduroase, nu favorizează însă astfel de locuințe, cel puțin din punct de vedere al eficienței energetice. Cu cât numărul de ferestre este mai ridicat, iar dimensiunile acestora mai mari, cu atât va fi mai mare transferul de căldură: pierderea de căldură iarna și încălzirea excesivă a locuinței vara.
Potrivit specialiștilor, pentru a reduce pierderile de căldură iarna și a micșora transferul de căldură din exterior iarna, sunt recomandate ferestrele de tip termopan cu mai multe geamuri de sticlă. Pentru a preveni convecția căldurii între geamuri, spațiul dintre acestea este fie parțial evacuat, fie umplut cu un gaz inert, cum este argonul.
Cu alte cuvinte, dincolo de preț, în momentul în care achiziționați ferestre, contează și eficiența energetică a acestora. În Marea Britanie, de exemplu, există British Fenestration Rating Council (BRFC), care aplică ferestrelor etichete de eficiență energetică similare celor de pe alte aparate electrocasnice, precum frigiderele, cu categorii de la E la A+ +.
O izolare cât mai bună a locuinței are însă și costurile sale. Casa nu mai respiră și concentrația de CO2 este ridicată, afectând sănătatea celor care domiciliază în aceasta.
De aceea este recomandată și achiziționarea unor sisteme de ventilație cu schimbătoare de căldură, care însă și acestea costă de la 1.000 de euro în sus, în funcție de dimensiunile locuinței.
O campanie Profit.ro și CEC Bank