În condițiile noilor prețuri la energie, reducerea consumului de energie devine o necesitate, nu doar un moft sau un slogan fluturat din stânga-n dreapta de politicieni.
În prezent, doar Hidroelectrica mai practică un preț “social” de aproximativ 0,69 lei/KWh. Schimbarea furnizorului în favoarea Hidroelectrica este cea mai facilă soluție pe termen scurt pentru a te asigura că vei putea plăti o factură decentă la energie electrică, indiferent de nivelul consumului.
Numai că nici prețul Hidroelectrica, nici prețurile plafonate de guvern nu vor rămâne aceleași pe termen lung. Iar alternativa în prezent - a doua cea mai “ieftină” ofertă concurențială de pe piață, de la Grenerg SRL, este de 2,5 ori mai scumpă decât cea a Hidroelectrica, celelalte fiind de cel puțin 3-4 ori mai mari.
Din diferite motive (războiul din Ucraina, inflația ridicată, politica ecologistă a UE etc), prețurile energiei electrice nu se vor mai situa probabil niciodată la nivelurile din urmă cu 2-3 ani. Ceea ce face din eficientizarea energetică o necesitate, nu doar un moft sau un slogan fluturat din stânga-n dreapta de politicieni.
Un celebru citat “cunoaște-te pe tine însuți” poate fi util adaptat în prezent în “cunoaște-ți propriile electrocasnice”.
Acesta este cel mai important lucru care trebuie făcut pentru a putea reuși să-ți diminuezi factura și a te încadra în limitele lunare de consum (255 kwh) până la care prețul electricității este plafonat de guvern.
Analizând consumul principalelor electrocasnice din casă, rezultă că numai prin înlocuirea a 10 becuri clasice, de 40 W, cu unele economice de 15 W ar putea fi efectuată o reducere a consumului de 1,25 KWh/zi (sau 37-38 KWh/lună) . E drept că becurile LED sunt mai scumpe, însă are și inflația avantajul său. Dacă dețineți un card de credit fără dobândă, puteți efectua cumpărăturile în rate, urmând ca ratele să se diminueze în mod real cu rata inflației.
Și cu televizorul se facturează poporul! Dacă aveți 2 televizoare în casă, la care membrii familiei se uită câte 4 ore pe zi, prin reducerea cu câte o oră a timpului alocat urmăririi serialelor, meciurilor sau știrilor, vă veți putea micșora consumul cu alți 0,4 KWh/zi sau 12 KWh pe lună.
Mașinile de spălat rufe sunt la rândul lor consumatori importanți. În acest caz, este indicat să spălați numai atunci când pot fi umplute cu rufe murdare și astfel să diminuați numărul spălărilor lunare. Dacă, de exemplu, veți putea spăla nu zilnic, ci la 2 zile, veți putea face o economie de 0,85 KWh/zi sau 25,5 KWh/lună.
În cazul unui alt important consumator electrocasnic, frigiderul/congelatorul, care consumă zilnic aproximativ 2,4 KWh, din păcate nu prea există soluții, decât cea extremă, propusă de Moldelectrica, o companie care deservește populația de peste Prut: “Mai rar deschideți frigiderul”.
Și consumul aerului condiționat poate fi optimizat, cu puțin disconfort termic, e adevărat. Astfel, vara, ar trebui setat la o temperatură nu foarte joasă, de 24-25 grade Celsius, ca diferența față de cea ambientală să nu fie prea mare. Similar, dacă îl folosiți și pentru încălzire, temperatura ar trebui setată la 19-20 grade Celsius. Efectul va fi unul surprinzător, reducerea considerabilă a consumului, de aproximativ 150 KWh pe lunile de vară și iarnă, sau 30 KWh/lună.
Unii au ghinionul de a locui în cartiere în care încălzirea centralizată funcționează "din 2 în 2". În loc de a băga în priză un calorifer electric, preferați să dați drumul la aerul condiționat, pe modul încălzire. Randamentul acestuia este net superior celui al convectoarelor și caloriferelor electrice. Dacă în cazul ultimelor, randamentul este 1, în cazul aerelor condiționate, cel puțin până la temperaturi ambientale de 0 grade Celsius, randamentul este dublu. Cu alte cuvinte, pentru a obține aceeași temperatură în casă, veți consuma de cel puțin de 2 ori mai puțini KWh.
Cei mai mari consumatori sunt, evident, instalațiile de încălzire. În cazul celor care dețin sisteme de încălzire electrică, o optimizare necesită investiții considerabile, care vor fi subiectul unui alt articol. Ceea ce nu înseamnă că nu puteți face ceva și în acest caz. Setați temperatura pe timpul zilei la 21-22 de grade, iar cea pe timpul nopții la 18-19 grade, temperatură recomandată de altfel și de medici ca fiind optimă pentru somn. Chiar dacă unora li se pare o măsură extremă, nu trebuie ignorat faptul că fiecare grad Celsius în minus în casă poate însemna diminuarea facturii, de curent sau gaze, cu aproximativ 6-7%.
O campanie Profit.ro și CEC Bank