Deocamdată, până toamna viitoare, prețurile finale la gaze naturale sunt plafonate prin lege la maximum 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici și 0,37 lei/kWh pentru firme, indiferent ce preț ai în contractul semnat cu furnizorul tău. Asta nu înseamnă însă că nu merită să cauți oferta cea mai bună din piață. Măcar și pentru faptul că diferența dintre cât scrie în contract și plafon îi este rambursată furnizorului de la bugetul de stat, pe care îl alimentăm cu toții prin taxe și impozite.
Faptul că s-au impus plafoane de preț nu înseamnă că nu poți să-ți schimbi furnizorul de gaze, dacă consideri de cuviință.
Legislația în vigoare permite consumatorilor schimbarea contractului de gaze naturale și a furnizorilor în mod gratuit, interzicând perceperea oricăror taxe sau tarife asociate unui astfel de proces. De asemenea, aceste schimbări nu presupun nicio modificare de ordin tehnic.
Practic, după ce alegi un furnizor nou, trebuie să faci concomitant două lucruri: să semnezi contract cu cel nou și să trimiți o notificare celui existent că vrei să te muți de la el. Acesta din urmă trebuie să permit schimbarea în termen de 21 de zile de la primirea notificării.
În termen de 42 de zile de la schimbarea efectivă a furnizorului, furnizorul vechi vă va trimite factura cu decontul final de lichidare.
Între timp, furnizorul nou se va ocupa de toate demersurile necesare încheierii contractului de rețea/acces la sistem cu operatorul de distribuție.
Pentru a vedea ofertele de pe piață, cel mai indicat loc este comparatorul online de prețuri al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Este important să introduci cu acuratețe toate datele care ți se solicită, pentru a ți se afișa oferte cu caracteristicile pe care le dorești, potrivite pentru situația ta particulară.
Lucrurile sunt în dinamică continuă, adică tot timpul apar oferte noi și dispar unele vechi, însă în clipa de față, pentru un client casnic din București racordat la sistemul de distribuție și cu consum de cel mult 280 MWh pe an, cea mai avantajoasă ofertă are prețul final de furnizare cu tot cu TVA de 1,305 lei/kWh. În top 10, cele mai scumpe oferte pentru populație depășesc 1,5 lei/kWh.
Pentru firmelor mici din București, în momentul de față, cel mai mic preț final disponibil este de 1,334 lei/kWh, ceea ce reprezintă o excepție, restul ofertelor din top 10 depășind 2 lei/kWh și ajungând și la peste 3 lei/kWh.
De la 1 noiembrie, ofertele concurențiale devin și mai scumpe, și mai puține, dispărând totodată diferențele dintre populație și firme. Astfel, atât pentru casnici, cât și pentru noncasnici, cel mai mic preț disponibil va fi de 2,854 lei/kWh (existând și oferte de aproape 6 lei/kWh).
Foarte important: dacă din orice motiv rămâneți fără contract de furnizare de gaze naturale, nu veți rămâne și fără alimentare cu gaze. În această situație, veți intra în portofoliul de clienți al unuia dintre așa-numiții Furnizori de Ultimă Instanță (FUI). Potrivit legislației în vigoare, aceștia sunt obligați să vă primească. Ca preț, veți beneficia de același plafon precum cel de la furnizorul concurențial. Mai multe detalii, aici: https://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/informatii-de-interes-public/furnizare-de-ultima-instanta.
O campanie profit.ro și CEC Bank