Programul lung de muncă nu înseamnă mai multă productivitate

Programul lung de muncă nu înseamnă mai multă productivitate
scris 10 ian 2024

Teoriile potrivit cărora munca suplimentară duce la îndeplinirea sarcinilor sunt demontate de unii specialiști care spun că munca eficientă într-un timp mai scurt este mai productivă.

Opiniile privind productivitatea muncii sunt și acum diferite, unii specialiști considerând că munca multă, asiduă, cu multe ore suplimentare, ar da cu adevărat rezultate, în timp ce alții spun că este mult mai eficient să fii odihnt pentru a-și duce rapid și corect sarcinile la bun sfârșit, scrie Adevărul.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC Lichiditatea din sectorul bancar urcă la un nou nivel record CITEȘTE ȘI GRAFIC Lichiditatea din sectorul bancar urcă la un nou nivel record

Deși numeroase cercetări susțin ideea că o forță de muncă mai sănătoasă este mai productivă (fericirea și bunăstarea angajaților este foarte importantă pentru unii angajatori), alții sunt de părere că productivitatea, prin definiție, necesită multe ore de muncă și un anumit grad de suferință și sacrificiu, potrivit Bloomberg.

Într-un memoriu adresat personalului chiar înainte de sărbători, Niraj Shah, directorul executiv al companiei americane de comerț electronic Wayfair, cu sediul în Boston, Massachusetts, care vinde mobilă și bunuri pentru casă online, le-a spus angajaților că ar trebui să se aștepte să muncească suplimentar.

Munca suplimentară aduce sau nu un plus de productivitate?

„Să lucrezi multe ore, să fii receptiv, să îmbini munca și viața personală, nu este ceva de care să te ferești. Munca asiduă este esențială pentru succes și o parte esențială pentru a face lucrurile să meargă”, adăugând că ideea că nu și-ar dori ca oamenii să lucreze până târziu este „ridicol de falsă”, spune Niraj Shah.

Astfel, după părerea unor angajatori precum Shah, nivelul maxim de productivitate al companiilor poate fi atins doar prin muncă asiduă, săptămâni la rând cu mai multe ore de muncă și stat pentru program pentru a termina sarcinile pe care fiecare angajat trebuie să îndeplinească, fie individual sau în echipă.

Compania de retail de mobilier condusă de Shah a fost extrem de profitabilă în timpul pandemiei, când vânzările au încetinit după ridicarea restricțiilor Covid-19, ceea ce a dus la mai multe runde de disponibilizări. Deși acum compania a revenit pe profit, își va atinge obiectivele mai repede dacă angajații săi vor munci mai mult, a declarat directorul executiv într-un e-mail.

Brazilia dă o mare lovitură producătorilor de tractoare CITEȘTE ȘI Brazilia dă o mare lovitură producătorilor de tractoare

Însă, este important de notat că există un număr limitat de ore într-o zi, iar a dedica mai mult muncii înseamnă să sacrificăm alte lucruri pe care le prețuim, cum ar fi relațiile, exercițiile fizice și somnul. Orele mai lungi de muncă pot duce, de asemenea, la epuizare, care, potrivit Gallup, costă companiile 322 de miliarde de dolari la nivel global, prin creșterea cifrei de afaceri și scăderea randamentului.

Mai multe ore de muncă nu înseamnă neapărat mai multă productivitate

Potrivit studiilor efectuate pentru companiile care au trecut la un program de muncă mai scurt, cu doar patru zile lucrătoare de săptămâna în loc de cinci, deși angajații munceau mai puțin, rezultatele lor erau egale sau chiar le depășeau pe cele realizate de omologii lor care au ales să păstreze programul clasic de muncă.

Potrivit seniorului principal la firma de consultanță Garter, Tony Guadagni, productivitatea poate fi greu de măsurat. În loc să încerce să măsoare direct productivitatea, a spus Guadagni, liderii de afaceri evaluează oamenii prin modul în care aceștia își percep realizările.

„Dacă cineva va fi lăudat pentru munca depusă, vom folosi adesea un limbaj de genul ”a depășit așteptările” sau ”a făcut un efort suplimentar”, a spus el. ”Nu auzim, însă, fraze de tipul: ”ai făcut o muncă care a fost remarcabilă”. Ci auzim, prin traducere, ”cred că ai stat până târziu”.

Profesorul universitar Matthew Walker susține că oamenii au o nevoie foarte mare de somn și de odihnă, iar dacă acestea lipsesc, mai ales din cauza orelor petrecute la birou, productivitatea scade. „În multe culturi de afaceri rămâne o aroganță artificială, dar fortificată, axată pe inutilitatea somnului. Este bizar, având în vedere cât de sensibilă este lumea profesională în ceea ce privește toate celelalte domenii ale sănătății, siguranței și comportamentului angajaților”, scrie Walker în cartea sa „Why We Sleep”.

Însă, din cauza situației actuale de pe piața muncii, angajații nu au reușit până acum să beneficieze de înțelegerea angajatorilor lor atunci când vine vorba de orele de muncă, și majoritatea sunt „obligați” să accepte munca în weekenduri sau peste program, fără a dobândi o mărire de salariu.

Astfel, una dintre rezoluțiile posibile pentru anul 2024 sună așa: „ Să fim cât mai eficienți posibil în timpul orelor de lucru, în loc să pornim la drum cu ideea că trebuie să lucrăm ore suplimentare pentru a ne face treaba”.

viewscnt
Afla mai multe despre
program
munca