Importurile Chinei de echipamente pentru producția de cipuri au crescut semnificativ anul trecut, pe măsură ce firmele chineze și-au accelerat investițiile în încercarea de a ocoli eforturile americane destinate frânării industriei chineze de semiconductori, transmite Bloomberg.
Pe baza datelor vamale oficiale, Bloomberg a calculat că în 2023 importurile chineze de echipamente utilizate pentru a produce cipuri au crescut cu 14%, până la aproape 40 de miliarde de dolari, a doua cea mai mare cifră înregistrată de la debutul colectării datelor statistice. Această creștere de două cifre a venit pe fondul unei scăderi de 5,5% a importurilor totale ale Chinei în 2023, o dovadă a importanței acordate de Guvernul de la Beijing și industria locală de cipuri pentru ca gigantul asiatic să devină auto-suficient în materie de semiconductori, scrie Agerpres.
Importurile Chinei de echipamente pentru producția de cipuri provenite din Țările de Jos au explodat anul trecut, înainte de intrarea în vigoare a unor noi restricții la export decise de autoritățile de la Haga, care vor limita și mai mult capacitatea companiilor chineze, precum Semiconductor Manufacturing International Corp., de a obține cele mai moderne echipamente.
De exemplu, în luna decembrie 2023, importurile chineze de echipamente de litografie din Țările de Jos au crescut cu aproape 1.000% în ritm anual, până la 1,1 miliarde de dolari, pe măsură ce firmele chineze s-au grăbit să facă achiziții înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor olandeze, în cursul acestei luni.
Însă, chiar și înainte ca cele mai noi restricții să intre în vigoare, grupul olandez ASML Holding NV a anulat livrarea unora dintre cele mai moderne echipamente de litografie către China, la cererea Guvernului american, a dezvăluit anterior Bloomberg. Anularea a fost făcută cu câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor la export.
Producătorii chinezi de cipuri investesc rapid în construcția de noi uzine în încercarea de a ocoli restricțiilor la export impuse de SUA și aliații lor. Aceste restricții fac mai dificil accesul firmelor chineze la echipamentele necesare pentru a produce cele mai performante cipuri și încetinesc dezvoltarea sectorului high-tech din China, care este considerat drept o amenințare de SUA.