Contradicția dintre obiectivele majore de politică internă și externă ale președintelui american Joe Biden și politicile comerciale ale administrației sale a devenit din ce în ce mai acută. Pe măsură ce Biden se apropie de jumătatea mandatului său electoral, nu este exagerat să spunem că duce un război împotriva propriei agende.
O tragedie se petrece în Sri Lanka. Cetățenii trebuie să stea la coadă pentru alimente și produse farmaceutice, proprietarii de mașini nu-și pot umple rezervoarele și au avut loc întreruperi frecvente de curent. Economia este paralizată și, deoarece datoriile țării sunt deja nesustenabile, aceasta nu se poate împrumuta. Țara suferă cea mai gravă criză economică mondială de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Inflația a devenit un subiect politic fierbinte la nivel mondial. În Statele Unite, indicele prețurilor de consum a crescut cu 8,6% în ritm anual în luna mai, iar inflația din UE nu este departe. Cauza principală a problemei este faptul că prea mulți bani urmăresc prea puține bunuri.
Invazia Rusiei în Ucraina a sporit gradul de înțelegere asupra problemelor globale și a interconectivității. Pe lângă preocupările legate de problemele geopolitice și de apărare, vedem o atenție reînnoită în privința stării comerțului internațional. După ce a continuat politicile comerciale distructive ale lui Donald Trump timp de mai bine de un an, administrația președintelui american Joe Biden pare să fi recunoscut, în sfârșit, importanța unor relații comerciale puternice. Statele Unite organizează consultări cu Uniunea Europeană pentru a extinde cooperarea în domeniile comerțului și tehnologiei, precum și cu alții, în chestiuni ca agricultura.