Termenul până la care poate fi depusă în acest an Declarația Unică a fost extins astăzi de Guvern, prin ordonanță. Astfel, formularul va putea fi depus până la data de 25 mai 2020. Decizia de extindere a termenului până la care poate fi transmisă către ANAF Declarația Unică a fost luată ca urmare a mesajelor transmise de contribuabilii nemulțumiți de termenul încă în vigoare, de 15 martie 2020. Pentru a intra în vigoare, Ordonanța Guvernului trebuie publicată și în Monitorul Oficial.
Declarația Unică a fost introdusă în 2018 pentru a înlocui 7 formulare fiscale utilizate anterior de persoanele fizice pentru declararea către Fisc a unor venituri, cum ar fi cele din activități independente. Declarația unică a unificat formularele D200, D201, D220, D221, D600, D604 și D605.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aproape 1 milion de persoane au depus anul trecut Declarația Unică, din care peste 80% online.
De asemenea, tot astăzi a fost extins, de asemenea de la 15 martie la 25 mai 2020, și termenul pentru depunerea Declarației 230 "Cererea privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat". Prin intermediul acestui formular, persoanele pot redirecționa o parte din impozitul pe venit către anumite entități.
CITEȘTE ȘI Classic Blue, culoarea Pantone 2020, îndeamnă spre instrospecție, calm și comunicareANAF a modificat recent Declarația Unică.
CITEȘTE ȘI E imaginea un factor-cheie în succesul bărbaților?De reținut este că nu trebuie să depună Declarația Unică o persoană care a obținut numai venituri din salarii pentru munca prestată în România, însă în cazul celor care au salarii în străinătate pot exista situații în care au această obligație.
Astfel, se declară venituri din România obținute din:
CITEȘTE ȘI VIDEO Un CV corect, primul pas spre succes. George Butunoiu si Alliance Healthcare România lansează un concept de tutoriale online despre cum trebuie să arate un CV cu șanse foarte bune de reușită în fața recrutorilor- Activități independente;
- Cedarea folosinței bunurilor;
- Activități agricole, precum și din piscicultură și silvicultură;
- Transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar;
- Alte surse, altele decât cele cu reținere la sursă.
Excepție fac veniturile pentru care impozitul reținut la sursă, în România, este impozit final: dobânzi, dividende. De exemplu, persoanele fizice salariate care obțin numai venituri din dobânzi de la bănci din România sub nivelul a 12 salarii minime lei, nu trebuie să depună Declarația Unică.
Veniturile din străinătate se declară chiar dacă au fost deja impozitate în țara de unde au fost obținute:
- Profesii liberale, activități de producție, comerț, prestări servicii;
- Drepturi de proprietate intelectuală;
- Cedarea folosinței bunurilor;
- Activități agricole, piscicultură și/sau silvicultură;
- Dividende, dobânzi, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, alte venituri din investiții;
- Remunerații ale membrilor consiliului de administrație/administrator/cenzori și alte venituri similare;
- Salarii plătite din Romania pentru activitatea desfășurată în străinătate, în anumite situații;
- Premii și jocuri de noroc;
- Pensii;
- Venituri din alte surse (ex. câștig din transferul criptomonedelor);
- Transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal.
Pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) trebuie estimate veniturile din: activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor (chirie, arendă etc), activități agricole, piscicultură și/sau silvicultură, investiții (fiind excluse veniturile neimpozabile precum obligațiunile de stat) și alte surse.
În cazul CASS (10%) se aplică plafon. Prin urmare, CASS se datorează dacă persoana fizică estimează că în anul curent obține un venit anual cumulat egal cu cel puțin 12 salarii minime din aceste venituri, raportat la numărul de luni de activitate. În cazul contribuției de asigurări sociale (CAS), este necesară estimarea pentru activități independente și drepturi de proprietate intelectuală. CAS este de 25% din venitul asigurat care trebuie să fie cel puțin egal cu plafonul.