Taxarea inversă se va aplica, de anul viitor, la vânzările de telefoane mobile, tablete, laptopuri, console de jocuri, dispozitive cu circuite integrate. Proiectul de norme ale noului Cod fiscal, obținut de Profit.ro, detaliază lista produselor pentru care se va aplica acest mecanism.
Distribuitorii de astfel de produse vor înscrie pe facturi mențiunea taxare inversă, iar obligația de plată a TVA va fi inversată de la furnizor la beneficiar. Avantajul pentru distribuitori este că, în cazul în care vând produsele către retaileri, care, de obicei, au termene mari de plată, nu vor mai fi nevoiți să își prefinanțeze taxa, prin linii de credit, pentru a o vărsa la buget.
Taxarea inversă este favorabilă și pentru companiile care vor să se retehnologizeze și care, datorită acestei măsuri, nu vor mai achita și TVA de 20%, din 2016, pentru produsele cumpărate. În acest moment, companiile cumpără cu TVA, dar au drept de deducere a taxei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noul Cod fiscal introduce taxarea inversă pentru furnizările de:
- telefoane mobile
- dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare și unități centrale de procesare, înainte de integrarea lor în produse destinate utilizatorului final
- console de jocuri, tablete PC și laptopuri
Taxarea inversă se aplică limitat, până la 31 decembrie 2018, fiind considerată o măsură temporară, necesară pentru combaterea evaziunii fiscale.
Ce prevede proiectul de norme ?
Telefoane mobile
Este vorba de telefoanele mobile și anume dispozitivele fabricate sau adaptate pentru utilizarea în conexiune cu o rețea autorizată și care funcționează pe anumite frecvențe, fie că au sau nu vreo altă utilizare, sunt cele încadrate la codul NC 8517 12 00, dar și alte dispozitive multifuncționale, care, în funcție de caracteristicile tehnice, se clasifică la alte coduri NC care le conferă caracterul esențial dar cu care pot fi prestate servicii de telecomunicații sub forma transmiterii vocii printr-o rețea de telefonie mobilă fără fir.
Normele precizează că în categoria telefoanelor mobile se includ, de exemplu, telefoane mobile care sunt utilizate în orice rețea de telefonie mobilă fără fir, celulară sau prin satelit, dispozitivele de achiziție de date mobile cu capacitatea de a fi utilizate în orice rețea de telefonie mobilă fără fir.
Nu se includ, însă, dispozitivele utilizate exclusiv pentru transmiterea datelor, fără implementarea acestora în semnale acustice, cum ar fi de exemplu: dispozitive pentru navigație, computerele, în măsura în care acestea nu permit transmiterea de voce prin rețele mobile fără fir , MP3 - Player-e, console pentru jocuri, dispozitive walkie-talkie, stații radio CB.
Măsura se aplică și pentru telefoanele mobile livrate cu accesorii, cum ar fi încărcătorul, bateria sau kit-ul hands-free, ca un singur pachet, la un preț total, dar nu se aplică pentru accesoriile telefoanelor mobile care sunt livrate separat de acestea.
Prevederi pentru circuitele integrate
Circuitele integrate reprezintă, în principiu, potrivit formulării din norme, un ansamblu de elemente active și pasive, cum ar fi tranzistoare, diode, rezistoare, condensatoare, interconectate electric pe suprafața materialului semiconductor.
În categoria dispozitivelor cu circuite integrate se includ, în special, circuitele electronice integrate monolitice si hibride, precum: unități centrale de procesare, microprocesoare, microcontrolere .
Nu se includ, însă, bunurile în care sunt încorporate sau instalate circuite integrate, precum servere pentru computer, laptop-uri, unități pentru desktop, tablete, carduri de memorie cu circuite integrate și altele asemenea, neavând relevanță dacă livrarea bunurilor respective are loc înainte de integrarea lor în produse destinate utilizatorului final, precum și dispozitive precum antene, filtre electronice, inductanțe, respectiv componente electrice cu valoare de inductanță fixă sau reglabilă, condensatori, senzori.
Pentru furnizarea de dispozitive integrate se aplică taxarea inversă dacă la data livrării acestea nu sunt încă integrate în produse destinate utilizatorului final și sunt vândute separat, nu ca și părți ale unor bunuri care le încorporează.
Console de jocuri, tablete și laptopuri
Consolele de jocuri sunt cele cuprinse la codul NC 95045000. Acestea reprezintă, în principiu, computere sau dispozitive similare computerelor, care au ca destinație principală utilizarea acestora pentru jocurile video, dar care pot oferi, în plus, și alte funcții precum DVD-uri video, CD-uri audio, discuri Blu-ray.
Tabletele PC și laptopurile sunt cele cuprinse la codul NC 8471 30 00. Tabletele PC sunt, în principiu, computere portabile, plate, acoperite în întregime de un ecran tactil, iar laptopurile sunt dispozitive portabile de procesare automată a datelor, formate cel puțin dintr-o unitate centrală de procesare și un monitor.