Cercetătorii și cadrele didactice universitare care lucrează în institute, universități sau societății comerciale din domeniul inovării și cercetării aplicate nu vor mai plăti impozitul pe venit, dacă un proiect de lege inițiat în acest sens, pentru stimularea marilor companii în vederea dezvoltării unor noi centre de cercetare, va fi aprobat în Parlament.
Mai mulți parlamentari au constatat că în România se cheltuiește pentru cercetare și dezvoltare de aproape 20 de ori mai puțin față de media europeană, ceea ce plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința ponderii acestor sume în PIB.
"Judecând după standardele internaționale, dar și după nevoile interne, România nu are destui cercetători. Numărul acestora este în scădere în ultimii ani, iar marile companii cu filiale în România se arată reticente în privința dezvoltării unor centre de cercetare locale și încadrării activităților specifice ca activități de cercetare-dezvoltare", motivează parlamentarii necesitatea proiectului de lege.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru stimularea financiară a unor astfel de centre, proiectul prevede acordarea pentru cercetători a acelorași facilități fiscale ca pentru programatorii IT.
Astfel, proiectul de lege relevă că vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit angajații care lucrează în domeniul invoării și cercetării aplicate, care îndeplinesc condițiile legale de cercetător sau cadru didactic universitar.
Aceștia pot fi angajați în institute de cercetare, universități, centre de cercetare și dezvoltare sau societăți comerciale, se arată în textul proiectului.
Inițiatorii legii mai arată, în motivația actului normativ, că România are un potențial mare de dezvoltare în domeniul cercetării, iar un astfel de cadru fiscal va fi în măsură să ofere noi oportunități de investiții.