Guvernul premierului italian Matteo Renzi a aprobat un proiect de buget care include reducerea impozitului pe profiturile companiilor și măsuri de susținere a investițiilor, pentru creșterea sprijinului politic și îmbunătățirea perspectivelor economice, înaintea unui referendum pentru modificarea Constiției de importanță majoră, care va avea loc la începutul lunii decembrie, transmite Bloomberg.
”Economia Italiei nu merge încă bine, dar după doi ani și jumătate este ceva mai bine ca înainte”, a declarat Renzi sâmbătă, după ce guvernul a aprobat proiectul de buget pentru 2017, care trebuie adoptat de Parlament înainte de sfârșitul anului, scrie News.ro.
El a arătat că reducerea taxelor este foarte importantă pentru companiile mici, iar banii nu vor merge la bancheri, ci la afacerile mici și mijlocii.
În timp ce referendumul din 4 decembrie poate însemna sfârșitul guvernului său, Renzi trebuie să mențină disciplina bugetară cerută de Comisia Europeană, în paralel cu măsuri de relansare a creșterii economice. În acest scop, Renzi a stabilit o țintă de ddeficit bugetar de 2,3% din PIB, sub cea din acest an, de 2,4%, dar peste estimările inițiale.
Premierul a explicat că deficitul bugetar ceva mai mare va acoperi cheltuielile generate de migranți și de cutremurul care a avut loc recent în centrul Italiei.
Legea bugetului include, între alte măsuri, reducerea taxei pe profiturile companiilor de la 27,5% la 24%, majorarea investițiilor publice, creșterea celor mai mici pensii și fonduri suplimentare pentru orașele dispuse să găzduiască migranți.
Pentru 2017, guvernul are ca obiectiv o creștere economică de 1%.
Datoria publică a Italiei, a doua ca mărime din zona euro ca procentaj din PIB, a scăzut în august la 2.220 miliarde de euro, după un nivel record de 2.250 de miliarde de euro atins în iulie.
La începutul acestui an, Renzi a spus că va demisiona dacă pierde referendumul, cu toate că în interviurile recente a refuzat să mai discute despre această posibilitate.