Guvernul are un plan de împrumut de 72 miliarde de lei anul acesta. În primele patru luni, statul a împrumutat deja 26 miliarde de lei

Guvernul are un plan de împrumut de 72 miliarde de lei anul acesta. În primele patru luni, statul a împrumutat deja 26 miliarde de lei
scris 9 mai 2019

Guvernul are o țintă de împrumut pentru anul acesta de 72 de miliarde de lei (cca 15 miliarde euro), din care suma de 44 miliarde de lei este necesară pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul - pentru acoperirea deficitului bugetar. De pe piața internă, statul intenționează să împrumute 50 de miliarde de lei, inclusiv 5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat direct către populație. Până la finele lunii aprilie, statul a împrumutat aproape 26 miliarde de lei, 12 miliarde de lei de pe piața internă și 3 miliarde de euro de pe extern.

Brâncuși CITEȘTE ȘI Brâncuși
Urmărește-ne și pe Google News

Pentru anul trecut, necesarul brut de finanțare s-a situat la un nivel similar, de aproximativ 74 miliarde de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"În anul 2019, necesarul brut de finanțare se situează la aproximativ 72 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor care urmează să fie atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de un nivel al deficitului bugetar estimat la 2,76% din PIB și de un nivel al datoriei care urmează să fie refinanțat în 2019 în valoare de 44 miliarde lei. Ținând cont de obiectivul de reducere a riscului valutar și de dezvoltare a pieței interne a titlurilor de stat, deficitul bugetar va fi finanțat în proporție de cca 75% de pe piața internă și în completare de pe piața externă", potrivit Ministerului Finanțelor.

Guvernul a împrumutat 423 milioane de euro de la bănci și investitori de pe piața locală, cu mult peste cât a anunțat că intenționează CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 423 milioane de euro de la bănci și investitori de pe piața locală, cu mult peste cât a anunțat că intenționează

Volumul indicativ al titlurilor de stat care urmează a fi emise pe piața internă în 2019 este de aproximativ 49-50 miliarde de lei, în timp ce suma care va fi mobilizată de pe piața externă este de aproximativ 4,25 miliarde euro (echivalent) prin emisiuni de euroobligațiuni în cadrul programului MTN și prin împrumuturi de la instituții financiare internaționale (IFI).

Până la 30 aprilie, Ministerul Finanțelor a atras peste 11,76 miliarde lei (din care 1,44 miliarde lei direct de la populație, prin programul Tezaur) de pe piața internă, ceea ce echivalează cu un grad de realizare a planului de finanțare de pe piața internă în procent de 23,5%.

În ceea ce privește finanțarea externă, în data de 27 martie 2019, a fost atrasă suma de 3 miliarde euro printr-o emisiune de euroobligațiuni în trei tranșe, din care 1,15 miliarde euro cu scadența de 7 ani (randament 2,132%, cupon de 2%), 500 milioane euro cu scadența de 15 ani (randament de 3,618%, cupon de 3,5%) și 1,35 miliarde euro cu scadența de 30 ani (randament de 4,625%, cupon de 4,657%).

Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creștere pentru economia României CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creștere pentru economia României

Suma totală de 3 miliarde euro reprezintă cea mai mare tranzacție realizată vreodată de Ministerul Finanțelor, prima emisiune cu trei tranșe din istoria României iar tranșa de 30 de ani este cea mai lungă maturitate emisă de România în monedă euro pe piața externă de capital. Astfel, suma atrasă prin emisiunea amintită anterior echivalează cu un grad de realizare a planului de finanțare de pe piața externă în procent de 70,6%.

În anul 2018, volumul total împrumutat pe piața internă s-a ridicat la 45,78 miliarde lei, din care 10,06% datorie pe termen scurt, 54,85% pe termen mediu și 35,08% pe termen lung. În plus față de această sumă, 2,07 miliarde lei au fost împrumutați sub forma titlurilor de stat dedicate populației, în cadrul programului Tezaur.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor