Deficitul bugetar a crescut în luna septembrie într-un ritm mai alert și a ajuns la 3,56% din PIB, iar Ministerul Finanțelor, deși este mulțumit de modul în care au încetinit în general cheltuielile statului, pregătește o restricție majoră pentru autoritățile locale care obișnuiesc să cheltuiască, pe final de an, sume foarte mari, de ordinul miliardelor de lei, pe diverse bunuri și servicii, doar să nu rămână cu bani necheltuiți pe care să îi returneze la buget, anunță, într-un interviu pentru Proft.ro și Profit News TV, ministrul de resort, Marcel Boloș.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Pentru a putea ține deficitul sub control, în limita care va fi majorată la 5,5% la rectificarea bugetară, Ministerul Finanțelor vrea ca aceste cheltuieli de pe final de an să fie limitate la media lunară din cursul anului. Astfel, în noiembrie și decembrie, când primarii obișnuiau să cheltuiască pe orice pentru a nu da bani înapoi către bugetul statului, vor avea ca limită media lunară din cursul anului.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Pe lângă indexarea cu inflația: proiect de triplare a redevențelor petroliere. Se vrea și redevență minimă trimestrială pe zăcământPotrivit ministrului, o serie de cheltuilei luate la ochi de Finanțe s-au situat pe parcursul anului trecut la o medie de 1,1 miliarde de lei pe lună, dar în decembrie au sărit de aproape patru ori, la 4,2 miliarde de lei.
Deficitul a accelerat în septembrie
Dacă la final de august deficitul a fost de 2,65% din PIB, după ce a variat nesemnificativ în lunile de vară, în septembrie creșterea a fost de aproape un punct procentual, la 3,56%.
Guvernul a avut o serie de cheltuieli cu impact major pe deficit în septembrie, cum ar fi cheltuieli cu dobânzile și compensarea facturilor din energie.
"În luna septembrie am avut câteva cheltuieli însemnate. Am avut un vârf al datoriei publice de rambursat de 2 miliarde de euro și o cheltuială cu dobânda de 2,6 miliarde de lei, ceea ce pentru noi a fost un vârf de cheltuială atât pentru ceea ce înseamnă cheltuielile cu dobânda, dar și vârful cu serviciul datoriei publice. Am avut, de asemenea, un vârf la compensarea facturilor la energie și, desigur, se adaugă celebrele nerealizări la venituri.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda derulează controlul pe adaosuri comerciale anunțat de Profit.ro. Vine un val de amenzi. Prima victimă este Selgros, urmată rapid, deja, de un distribuitor cu amenda maximăDeci, luna septembrie nu a fost o lună bună pentru planul de realizare la venituri și pentru aceste categorii de cheltuieli care nu sunt sub controlul Guvernului și al Ministerului Finanțelor. Chiar dacă am încetinit ritmul cheltuielilor de funcționare ale statului și pot spune că sunt mulțumit, deoarece acestea se află acum pe o traiectorie normală, dificultățile persistă pe asigurarea țintei de deficit bugetar", anunță ministrul.
Întrebat dacă deficitul s-a situat la 3,6% din PIB la final de septembrie, ministrul a confirmat și a precizat că, pentru a ține lucrurile sub control în următoarelor luni, va fi introdusă o limită a cheltuielilor pe care le pot face autoritățile locale pe diverse bunuri și servicii pe final de an.
"3,56% a rezultat din consolidări, dar încă nu aș merge oficial pe acest procentaj, deoarece procesul de consolidare care se realizează între bugete ... Mici deviații am putea să avem, poate chiar în zona aceasta a scăderii, dar nu semnificative. Am spus greutățile lunii septembrie, dar să nu uităm că mai avem 3 luni în față, care sunt grele din perspectiva cheltuielilor mai ales, pentru că este deja de notorietate că în lunile noiembrie și decembrie cheltuielile sunt însemnate la bugetul general consolidat.
CITEȘTE ȘI Noul CEO Orange Romania, despre noile măsuri fiscale: Cu siguranță nu este o veste bună, va trebui să suportăm costurileNoi sperăm ca, prin mecanismele de control pe care le vom avea, să putem controla în această perioadă de timp nivelul acestor cheltuieli. Am spus că nivelul de deficit bugetar și cifra pe care o ținem pentru deficitul bugetar este principalul criteriu decizional pentru finanțatorii instituționali, pentru Comisia Europeană și pentru agențiile de rating, deci trebuie să fim atenți la felul în care evoluează bugetul", a declarat ministrul pentru Profit.ro.
Cheltuielile care ar urma să fie limitate la media lunară din cursul anului sunt: furnituri de birou, reparații curente, bunuri de natura obiectelor de inventar, deplasări/detașări/transferări, cărți, publicații și materiale documentare, pregătire profesională, studii și cercetări, consultanță și expertiză, dotări independente și altele.
Un proiect care ar urma să introducă această restricție poate veni în perioada următoare.