EXCLUSIV Depunere amânată cu trei luni pentru încă un formular privind TVA, foarte reclamat pe site-ul Guvernului

EXCLUSIV Depunere amânată cu trei luni pentru încă un formular privind TVA, foarte reclamat pe site-ul Guvernului
scris 25 mar 2016

Depunerea formularului de TVA D394, prin care trebuie declarate toate operațiunile, unul dintre cele mai reclamate de cetățeni pe site-ul guvernului, va fi amânată pentru luna iulie, în loc de aprilie, potrivit informațiilor Profit.ro.

Declarația 394 a fost aprobată prin ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care urma să se aplice începând cu 1 aprilie 2016, și conține informații despre toate livrările/prestările și achizițiilor efectuate pe teritoriul României. Potrivit informațiilor Profit.ro, ANAF va face public, săptămâna viitoare, un proiect de ordin care va prevedea că termenul de depunere va fi amânat pentru luna iulie, în loc de aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, formularul va fi mai simplu, fiind eliminate anumite informații, și nu se va mai depune retroactiv. Conform ordinului care a aprobat formularul, OPANAF 3.769/2015, cei care au perioadă de raportare lunară pentru TVA ar fi trebuit să depună, pe noul format, și declarațiile aferente lunilor ianuarie și februarie. În prezent, formularul 394 a strâns mai multe reclamații pe site-ul maisimplu.gov.ro, fiind în top 3 probleme care au adunat cea mai mare nemulțumire. Platforma a fost creată de guvern pentru a reduce birocrația în interacțiunea cu cetățenii.

În formularul 394 trebuie declarate toate operațiunile, atât cu persoane înregistrate în scopuri de TVA, cât și cu cele neînregistrate, iar volumul de informații se va mări semnificativ. De asemenea, cuprinde inclusiv operațiuni cu persoane nerezidente și se vor raporta defalcat operațiunile pentru care se aplică TVA la încasare, pentru care s-au emis facturi simplificate sau bonuri fiscale. Totodată, trebuie precizată plaja de facturi utilizate într-o anumită lună, numărul de facturi stornate, anulate și numărul de autofacturi.

“Cu rolul de a face cunoscute autorităților tranzacțiile de pe teritoriul național, sunt impuse noi standarde de raportare și totodată de organizare a datelor în interiorul companiilor. Ceea ce surprinde la noul formular e introducerea bruscă a unui număr exponențial de cerințe de raportare, unele dintre ele fiind chiar irelevante din perspectiva TVA”, spune Ramona Trușculescu, Senior Manager, Deloitte România.

După scăderea TVA, Fiscul impune firmelor o corvoadă birocratică nouă care le mărește costurile de administrare CITEȘTE ȘI După scăderea TVA, Fiscul impune firmelor o corvoadă birocratică nouă care le mărește costurile de administrare

Noul formular solicită detalierea tranzacțiilor pe cote de TVA, regim (normal, TVA la încasare, taxarea inversă), tipuri de achiziții, prin urmare companiile vor trebui fie să își ajusteze sistemele informatice, astfel încât să genereze rapoarte detaliate necesare completării formularului 394, fie să facă aceste ajustări manual.

„O provocare va fi raportarea detaliilor aferente achizițiilor pe baza bonurilor fiscale/facturilor pentru care TVA este deductibilă parțial (ie. achiziții carburant) sau nedeductibilă. O evidență detaliată a fiecărui astfel de document emis pe numele societății va trebui ținută, astfel încât acestea să fie raportate în formularul 394”, explică Ramona Trușculescu, care consideră că, deși irelevant din perspectiva TVA, companiile trebuie să raporteze achizițiile efectuate pe bază de borderouri /file din carnete de comercializare a produselor din sistemul agricol, deși furnizorul/prestatorul nu este înregistrat în scopuri de TVA.

Mai mult decât atât, pentru anumite tranzacții, se solicită completarea CNP-ului furnizorului/beneficiarului persoană fizică. Un aspect deosebit de important, menționat de consultantul fiscal, este faptul că semnatarul declarației își asumă legal responsabilitatea pentru corectitudinea și exhaustivitatea celor declarate în detaliu în formular.

viewscnt
Afla mai multe despre
d394
declarație tva