Calcul - Cât a împrumutat deja Guvernul până la finele lunii august

Calcul - Cât a împrumutat deja Guvernul până la finele lunii august
Marius Oncu
Marius Oncu
scris astăzi, 07:23

Împrumuturile contractate de către Guvern au ajuns la 167,2 miliarde lei până la finele lunii august, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Suma reprezintă 77% din necesarul brut de finanțare de 217 miliarde lei, revizuit de Guvern la începutul lunii septembrie.

La final de iulie, împrumuturile contractate se situau la 153,48 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul acesta, potrivit calculelor Profit.ro, Ministerul Finanțelor a împrumutat 32,4 miliarde de lei în ianuarie, 31,82 miliarde lei în februarie, 13,53 miliarde lei în martie, 12,93 miliarde lei în aprilie, 28,7 miliarde de lei în mai, 15,94 miliarde de lei în iunie, 18,15 miliarde lei în iulie și 13,72 miliarde lei în august.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În august, Guvernul a împrumutat 12,64 miliarde lei de pe piața internă, precum și echivalentul a 1,08 miliarde lei de pe piața externă.

Astfel, la final de august, împrumuturile pentru piața internă au ajuns la 104,47 miliarde lei dintr-o țintă revizuită la 125 miliarde lei pentru acest an, iar cele pentru piața externă au ajuns la echivalentul a 62,73 miliarde lei, dintr-o țintă de 92 miliarde lei pentru acest an.

DECIZIE Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară - deficit de 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB. Față de proiectul inițial, primesc mai mulți bani Agricultura și Dezvoltarea CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară - deficit de 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB. Față de proiectul inițial, primesc mai mulți bani Agricultura și Dezvoltarea

Împrumuturile contractate în septembrie sunt anticipate la un nivel ridicat, în contextul în care Finanțele au atras o sumă record, de 5 miliarde de euro, de pe piața externă.

Statul se împrumută constant de la bănci și alți investitori mari de pe piața internă, de la populație prin programele Tezaur și Fidelis, de la instituții internaționale (cum sunt Banca Mondială sau BERD), ocazional prin PNRR (când Comisia Europeană mai aprobă cereri de plată în cadrul PNRR), dar și de câteva ori pe an prin emisiuni de eurobonduri pe piața externă (sume mari, de ordinul miliardelor de euro sau dolari).

Necesarul brut de finanțare a fost majorat de la 181 miliarde lei la 217 miliarde lei

Profit.ro a scris, la începutul lunii septembrie, că Ministerul Finanțelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ținta pentru împrumuturi în acest an. Finanțele au motivat creșterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanțat și asigurarea prefinanțării parțiale a necesarului pentru 2025. Din această sumă, 94,4 miliarde lei sunt pentru rostogolirea datoriilor vechi ajunse la plată, iar restul pentru deficitul din 2024, majorat potrivit rectificării bugetare la 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB.

România va împrumuta 920 milioane de dolari de la SUA, la dobândă avantajoasă, pentru consolidarea industriei naționale de apărare CITEȘTE ȘI România va împrumuta 920 milioane de dolari de la SUA, la dobândă avantajoasă, pentru consolidarea industriei naționale de apărare

La 217 miliare lei, planul de împrumuturi pentru 2024 stabilește un nou record. 

Calcul - Cât a împrumutat deja Guvernul până la finele lunii august

Necesarul de finanțare din 2023 a fost revizuit de trei ori

În 2023, ținta de împrumuturi a fost anunțată inițial la 160 de miliarde de lei, după care în octombrie planul de împrumuturi a fost revizuit la 180 de miliarde de lei, în noiembrie la 200 miliarde de lei, iar în decembrie la 205 miliarde de lei. Împrumuturile efective din 2023 au fost de 203 miliarde lei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor