VIDEO O ICBM de tip Sarmat, ”Satan 2”, a explodat pe poligonul de testare Plesețk în timpul unui test

VIDEO O ICBM de tip Sarmat, ”Satan 2”, a explodat pe poligonul de testare Plesețk în timpul unui test
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:12

O nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) grea rusească de tip Sarmat - denumită în Occident ”Satan 2”, cu o rază de acțiune de 18.000 de kilometri și care poate transporta până la 15 focoase nucleare - a explodat la un test eșuat în jurul lui 21 septembrie, pe poligonul de testare de la Plesețk, în Arhanghelsk (nord-vest), la aproape 200 de kilometri de Marea Albă, relatează Le Figaro.

Acest test era urmărit îndeaproape de către Statele Unite, care au prepoziționat în Alaska, ca de obicei în asemenea situații, două avioane de spionaj de tip RC-135S Cobra Ball, pregătite să se ducă ”să tragă cu coada ochiului” spre peninsula kamciatka, unde se află poligonul de tir al rachetelor intercontinentale teste - fără ogive nucelare - de către ruși, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ciolacu: Suntem primul stat european ca raport între deficit și volumul de investiții. Aplicăm modelul statelor europene puternice - Germania, Italia, Franța, Spania CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu: Suntem primul stat european ca raport între deficit și volumul de investiții. Aplicăm modelul statelor europene puternice - Germania, Italia, Franța, Spania
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Zona testului era vizată de o serie de interdicție de survol aerian (NOTAM).

Însă, de această dată, racheta nu a plecat.

Potrivit unor imagini satelitare de sâmbătă, observată de cercetători specializați în OSINT, rachete de tip Sarmat - care se află în fază de dezvoltare - a explodat și a lăsat în urma sa un crater cu un diametru de 55 de metri la locul lansării.

Un incendiu de pădure era vizibil vineri în apropierea ”silozului” de lansare.

”Este greu ca evenimentul să fie datat cu exactitate”. comentează pe X analistul militar francez Étienne Marcuz.

”Să fie oare momentul lansării la 19 septembrie (joi)? Sau la 20, după ce tirul a fost anulat la 19 dintr-un motiv tehnic care a făcut raceta instabilă?”, se întreabă el.

CARBURANT VOLATIL ȘI TOXIC

Având în vedere craterul de la locul lansării, ”testul s-a încheiat cu o explozie a unei rachete înainte de tir, posibil în timpul încărcării carburantului”, comentează pe X cercetătoarea specializată în probleme nucleare Héloïse Fayet de la IFRI.

”Sarmatul pare propulsat cu un material propulsoare foarte periculos, UDMH, toxică și volatilă, care produce vapori infalamabili în aer. Este posibil astfel ca o scurgere de material propulsor în siloz să fi antrenat acest eveniment catastrofal”, estimează Étienne Marcuz.

Acest eșec nu rămâne fără consiceințe asupra Rusiei, în contextul în care acest program de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) grea este unul dintre cele mai imprtante în viitorul disuasiunii nucleare ruse.

 

Sarmat - o rachetă foarte mare, trasă din silozuri - ar urma să înlocuiască ”Satan 1”, care se află în serviciu din anii '60 și care urma să fie retrasă inițial din serviciu în 2014 și amânată în 2022, din cauza unor întârzieri repetate acumulate în program.

 

Un prim test a fost efectuat cu succes la 20 aprilie 2022, însă două teste ulterioare probabil că au eșuat - în februarie și noiembrie 2023.

Acesta ar fi, astfel, al treilea eșec din patru încercări.

21 de milioane de euro, ajutoare de la UE pentru fermierii din România afectați de secetă și grindină CITEȘTE ȘI 21 de milioane de euro, ajutoare de la UE pentru fermierii din România afectați de secetă și grindină

Totul pare să indice că ”Satan 1” - care a fost mult timp cea mai mare ICBM din lune, cu o lungime de 32 de metri și peste 200 de tone - urmează să rămână în serviciu în continuare încă mulți ani.

”Trebuie ca progranul să fie reluat în profunzime pentru a ffi fiabilizat, ceea ce ar putea dura ani, mai ales în contextul în care sancțiunile occidentale par să afecteze dur acest sector”, comentează Étienne Marcuz.

”Distrugerea instalației va avea obligatoriu implicații majore”, apreciază cercetătorul, care evocă ”trei posibilități”, și anume ”reconstruirea silozului, care poate dura câteva luni sau ani”, ”testări din silozuri deja construite în viitoare instalații de desfășurare operațională” și ”oprirea programului”, care pare ”puțin probabilă” având în vederea importanța acestuia.

Însă disuasiunea nucleară rusă nu este pusă în dificultate în acest stadiu, în contextul în care racheta se află în faza experimentală.

În privința componentei terestre, Rusia se sprijină de asemena pe rachete intercontinentale mai ușoare, tractate cu camioane, ceea ce le oferă o mobilitate utilă în caz de primă lovitură sau de replică.

Rusia a introdus în serviciu, în 1997, racheta de tip Topol-M, iar în 2010 racheta de tip Iars.

”PANICA PRESEI”

Moscova și-a înnoit și componenta navală, prin submarine nucleare lansatoare de tip Borei de nouă generație, echipate cu rachete balistice de tip Bulava noi.

Și acest tiip de rachetă a înregistrat mai multe eșecuri la testare, însă au fost fiabilizate în timp.

În ceea ce preveșyte componenta aeriană, Rusia a relansat construcția unor bombardiere supersonice de tip Tupolev 160 (Tu-160), modernizate.

Însă eșecul în acest stadiu al Sarmat aruncă încă o umbră asupra programului ”superarmelor” dezvăluite cu mare pompă de către președingtele rus Vladimir Putin în 2018, o dezvăluire adresată opiniei publice din Occident.

FOTO Geely - lansare oficială în România. Primul model comercializat, un SUV CITEȘTE ȘI FOTO Geely - lansare oficială în România. Primul model comercializat, un SUV

Racheta de croazieră cu propulsie nucleară de tip Burevestnik a înregistrat un incident în timpul unei testări în 2019, iar racheta hipersonică Kinjal a fost incterceptată în mai multe rânduri în Războiul din Ucraina.

Rusșii sunt în schimb foarte discreți în privința ”planorului hipersonic” Avangard, un lucru ”suficient să pună panica presei în perspectivă”, potrivit lui Héloïse Fayet, care se referă la numeroase articole de presă cu un ton catastrofal apărute pe tema ”Satan 2” la sfârșitul lui 2022, când Rusia era în mare dificultate în Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
sarmat
satan 2