Un român și un sârb, inculpați în SUA cu privire la o campanie de ”swatting” de peste trei ani

Un român și un sârb, inculpați în SUA cu privire la o campanie de ”swatting” de peste trei ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2024

Un român și un sârb au fost inculpați în Statele Unite cu privire la desfășurarea unei campanii masive de farse răuvoitoare (”swatting”) care au constat în semnalarea unor infracțiuni fictive cu scopul de a declanșa o descindere în forță a poliției acasă la o persoană, anunță autoritățile judiciare americane, relatează AFP.

Timp de peste trei ani, începând din decembrie 2020 și până în ianuarie 2024, Thomas Szabo, un cetățean român în vârstă de 26 de ani, și Nemanja Radovanovic, în vârstă de 21 de ani, au hărțuit cu ajutorul unor complici în total 101 victime - inclusiv 61 de oficiali, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Proprietarul mărcii Nokia lansează telefonul Barbie pentru 130 de dolari, fără internet CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul mărcii Nokia lansează telefonul Barbie pentru 130 de dolari, fără internet
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ei au fost inculpați cu privire la faptul că au provocat descinderi ale poliției acasă la victimele lor - o practică denumită ”swatting” - și cu privire la amenințări de atentate cu bombă, potrivit actului acuzării, făcut public miercuri.

Thomas Szabo se află în prezent în detenție, declară AFP o sursă apropiată dosarului, fără să facă alte precizări.

Între țintele acestora - care nu sunt identificate nominal -, se află membri ai Congresului american, oficiali de rang înalt de la agenții federale de menținerea ordinii, oficiali la nivel de state, iar între persoanele private reprezentanți ai unor instituții religioase.

Campania nu pare să fi urmat linia vreunei ideologii.

”Nu suntem în nicio tabără”, i-a spus Thomas Szabo lui Nemanja Radovanovic în decembrie 2023, când i-a explicat necesitatea desfășurării unor acte de ”swatting” împotriva unor victime din ambele partide, potrivit actului acuzării.

SURPRIZĂ Gigantul american Foot Locker și-a cedat afacerea din România. Noul investitor pregătește o extindere accelerată CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Gigantul american Foot Locker și-a cedat afacerea din România. Noul investitor pregătește o extindere accelerată

”SWATTING-UL NU ESTE O FARSĂ NEVINOVATĂ”

Presa americană evocă nume ale unor personalități implicate în peoceduri penale împotriva fostului președinte republican Donald Trump, ca judecătoarea Tanya Chutkan sau procurorul special Jack Smith, dar și aleasa trumpistă Marjorie Taylor Greene.

Apelurile către autorități vizau mai ales false semnalări ale unor crime sau omucideri iminente la domiciliul victimei ori luare de ostatici, inclusiv de copii.

În afară de suferința emoțională a victimelor, aceste amenințări au provocat un accident rutier în timpul unei intervenții a poliției, perturbarea unor slujbe religioase sau închiderea nor străzi.

”Swatting-ul nu este o farsă nevinovată, el pune în pericol persoane reale, irosește resurse prețioase ale poliției și provoacă traumatisme emoționale semnificative”, subliniază într-un comunicat procurorul federal Matthew Graves.

”Vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a găsi autorii și a-i face să da socoteală, oriunde s-ar afla”, amenință el.

”Swatting”-ul, care a apărut în comunitatea adepților jocurilor video, își ia numele de la unitățile de intervenție de elită ale poliției americane, ”SWAT teams”.

viewscnt
Afla mai multe despre
swatting
sua
politie