Turiștii care hrănesc urșii de pe Transfăgărășan vor fi amendați de două ori

Turiștii care hrănesc urșii de pe Transfăgărășan vor fi amendați de două ori
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2024

Turiștii care vor opri pe Transfăgărășan, pe tronsonul cuprins între Valea lui Stan și Valea cu Pești, pentru a hrăni urșii care ies la marginea șoselei, vor primi amenzi atât din partea Jandarmeriei, cât și din partea Poliției, o dată pentru că dau mâncare animalelor, iar a doua oară pentru că opresc pe drumul național. Măsurile au fost anunțate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, instituție care arată că a cerut sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere din cadrul Poliției pentru a-i descuraja pe turiștii care opresc să hrănească animalele sălbatice.

”Agenția Națională pentru Protecția Mediului a cerut sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere, pentru prevenirea unor noi incidente provocate de urșii-cerșetori, pe o porțiune de aproximativ 15 kilometri, de pe Transfăgărășan. Astfel, echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi contravenienților, o dată pentru hrănirea urșilor și, separat, pentru staționarea pe drumul național”, transmite, marți, printr-un comunicat, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Urmărește-ne și pe Google News
Președintele Argentinei se consideră unul dintre „cei mai importanți” oameni politici, alături de Trump. Milei îi descrie pe adversarii săi drept „liliputani” și „șobolani invizibili” CITEȘTE ȘI Președintele Argentinei se consideră unul dintre „cei mai importanți” oameni politici, alături de Trump. Milei îi descrie pe adversarii săi drept „liliputani” și „șobolani invizibili”
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Instituția precizează că a făcut această solicitare ”ca urmare a numărului tot mai mare de incidente în urma cărora Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin intermediul ANPM și Agențiilor județene pentru Protecția Mediului (APM), trebuie să plătească despăgubiri de sute de mii de lei, pentru pagubele sau vătămările provocate de animalele sălbatice, celor care se opresc să le hrănească”, scrie News.ro

”În cursul anului 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente, doar în județul Argeș, în sumă totală de 509.158 de lei. Mai mult decât atât, în acest an, numărul proceselor-verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar valoarea totală a sumelor care trebuie achitate de statul român este de 236.872 de lei”, transmite ANPM.

”Cu siguranță, prezența reprezentanților celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice și staționarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obișnuință pentru majoritatea turiștilor care vizitează zona sau pentru șoferii aflați în tranzit, pe acest drum național cunoscut pentru porțiunile cu vizibilitate scăzută și cu foarte multe curbe”, a declarat președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Potrivit acestuia, urșii care ies pe marginea șoselei, pe Transfăgărășan, ”nu pot face obiectul unor intervenții de recoltare, având în vedere faptul că se află în zone atât de frecventate de către oameni, iar alungarea, respectiv relocarea nu mai dau rezultate, animalele revenind de fiecare dată în locurile în care s-au obișnuit să primească hrană de la cei care trec prin zonă”.

Autoritățile din Argeș au început demersurile pentru capturarea și relocarea acestor urși în adăposturi special amenajate, astfel încât animalele sălbatice să nu mai intre în contact cu oamenii.

Statele Unite au confiscat avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro CITEȘTE ȘI Statele Unite au confiscat avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro

”Dar până la rezolvarea problemei, este nevoie ca oamenii să înțeleagă faptul că nu fac niciun bine animalelor, turismului sau bugetului de stat, staționând în zonele respective și apropiindu-se de aceste animale, în ciuda pericolului iminent de atacuri”, precizează ANPM.

Hrănirea animalelor sălbatice reprezintă, potrivit legii, contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Șoferii care opresc pe Transfăgărășan riscă, de asemenea, sancțiuni de 2-3 puncte amendă (290-435 de lei) și 2 puncte de penalizare pentru oprire neregulamentară, în timp ce staționarea neregulamentară se sancționează cu 4-5 puncte amendă (580-725 de lei) și 3 puncte de penalizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
transfăgărășan
ursi