Tribunalul București a trimis Astra Asigurări în faliment

Tribunalul București a trimis Astra Asigurări în faliment
scris 3 dec 2015

Tribunalul București a aprobat cererea de faliment emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară asupra Astra Asigurări. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

În luna august, autoritatea a decis să ridice autorizația de funcționare a societății Astra Asigurări și să solicite falimentul companiei. Măsura a venit după o perioadă de un an și jumătate în care asigurătorul, controlat de Dan Grigore Adamescu, prin intermediul firmelor Epsilon Estate Provider și The Nova Group Investments, s-a aflat în administrare specială.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit celor susținute de ASF în instanță și confirmate de rapoartele administratorului special, KPMG Advisory, compania ar fi avut nevoie de un aport de capital de 891 de milioane de lei pentru a reintra în normele legale privind solvabilitatea.

De asemenea, la momentul ridicării licenței, compania avea un coeficient de lichiditate de doar 0,01, de 100 de ori mai mic decât limita minimă impusă de ASF.

Avocatul ASF a mai arătat în instanță că, la momentul formulării cererii de faliment, Astra avea toate conturile poprite și se afla în imposibilitatea de a-și achita obligațiile, fapt care ar fi fost confirmat și de conducerea executivă a companiei. Astra avea 1,8 milioane de clienți care dețineau 2,5 milioane de polițe de asigurare.

Avocații Astra, de la societatea Voicu Filipescu, au încercat prin mai multe metode să amâne decizia Tribunalului.

Într-o primă fază, ei au formulat cereri de intervenție în numele acționarilor companiei, societățile Epsilonm Estate Provider și The Nova Group Investments însă instanța a arătat că aceștia nu au calitate procesuală. Ulterior, Astra a solicitat ca procesul să fie suspendat până la soluționarea unui alt dosar, aflat pe rolul Curții de Apel București. În respectivul dosar, care nu are încă un prim termen fixat, Astra contestă decizia ASF din februarie 2014 de a plasa compania sub administrare specială.

La ultimul termen, pe 23 noiembrie, avocatul Astra s-a prezentat la ședința de la ora 9:00 a completului și a cerut amânarea judecății invocând un potențial viciu de procedură. Acesta a arătat că în citația primită este precizat ca termen, 23 noiembrie 2015, la ora 9:00, în timp ce instanța a fixat ședința penmtru ora 13:00, în aceeași zi. Judecătorul a respins cererea Astra. La ora 13:00, avocatul Astra nu s-a mai prezentat.

În dosar au mai intervenit pe parcurs și Oltchim, reprezentată de societatea de lichidatori a avocatului Gheorghe Piperea, dar și mai mulți creditori cărora le-au fost respinse cererile de intervenție.

De asmenea, Casa de Insolvență Transilvania a transmis instanței concluzii prin care a încercat să arate că societatea KPMG Restructuring, propusă de ASF pentru funcția de lichidator al Astra, se află în incompatibilitate având în vedere că o entitate din grupul KPMG a fost și administrator special al asigurătorului. CITR nu a formulat însă o cerere de intervenție.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) urmează să preia sarcina de a despăgubii creditorii Astra dacă decizia Tribunalui București va fi confirmată de Curtea de Apel. FGA va achita maximum 100.000 de euro pentru fiecare creditor.    

viewscnt
Afla mai multe despre
faliment astra
tribunal