Electricitatea începe să revină treptat în Spania și Portugalia, după orele lungi ale unei pene de curent „excepționale”, de origine necunoscută, care a provocat haos în toată Peninsula Iberică, relatează AFP.
La aproape 12 ore de la începutul penei de curent, 61,35% din alimentarea cu energie electrică a Spaniei continentale a fost restabilită, a anunțat administratorul rețelei REE puțin după miezul nopții (1:00, ora locală), adăugând că „se continuă lucrările pentru restabilirea normalității în sistemul electric”, arată news.ro.

Pe străzile din diferite cartiere ale Madridului, revenirea curentului electric a fost adesea întâmpinată în cursul serii cu aplauze și strigăte de bucurie, după o lungă zi fără electricitate, dar și, în majoritatea cazurilor, fără internet și telefonie mobilă.
Primul ministru Pedro Sanchez nu s-a aventurat însă să spună când va fi din nou operațional întreaga rețea națională, nici să ofere o explicație cu privire la cauzele acestei pene de curent.
„Nicio ipoteză nu a fost exclusă”, a insistat el. „Niciodată” nu a existat o asemenea „prăbușire” a rețelei spaniole, a continuat el, adăugând că 15 gigawați de electricitate s-au „pierdut brusc” din rețeaua spaniolă, totul „în doar cinci secunde”.

Cincisprezece gigawați însemnau aproximativ 60% din cererea de electricitate a Spaniei în acel moment al zilei, a precizat șeful guvernului.
Pana de curent masivă care a lăsat Peninsula Iberică în întuneric luni pare să fi fost provocată de dispariția inexplicabilă a 15 gigawați de energie din rețeaua electrică a Spaniei. „Nu s-a mai întâmplat niciodată”, a declarat premierul spaniol Pedro Sánchez, cu o expresie gravă, în cadrul unei conferințe de presă susținute luni seara târziu, relatează POLITICO.
„Cauza nu a fost stabilită încă de experți - dar o vor face”, a spus Pedro Sanchez. El a adăugat că „nicio ipoteză nu a fost respinsă și că se investighează toate cauzele posibile”.

Un purtător de cuvânt al guvernului spaniol a declarat pentru POLITICO că „la ora 12:33 (ora locală), 15 gigawați din energia produsă (în Spania) au dispărut brusc și au rămas dispăruți timp de cinci secunde”. Cantitatea de energie electrică care a dispărut brusc din rețeaua electrică era echivalentă cu 60 % din consumul total la nivel național în acel moment, a precizat purtătorul de cuvânt.
Scăderea bruscă a energiei disponibile a destabilizat rețeaua electrică a Spaniei, care este puternic integrată cu cea a Portugaliei și conectată la restul Europei prin câteva interconexiuni transfrontaliere cu Franța.
Eduardo Prieto, directorul operatorului spaniol de transport și distribuție a energiei electrice Red Eléctrica, a declarat luni că pană de curent a fost cauzată de o „oscilație foarte puternică a rețelei electrice” care a dus la „deconectarea sistemului electric al Spaniei de la sistemul european și la prăbușirea rețelei electrice iberice, la ora 12:38”.
Situația, care a afectat rețelele de transport public, semafoarele, spitalele și sistemele de plată, este fără precedent.
HAOS ÎN TRANSPORTURI
Omologul său portughez Luis Montenegro, care a declarat că speră ca situația să se rezolve în țara sa „în următoarele ore”, a vorbit despre o „situație gravă și fără precedent” a cărei origine se află „probabil în Spania”. În Portugalia, potrivit operatorului rețelei de electricitate, aproximativ 2,5 milioane de gospodării aveau din nou curent în cursul serii, dintr-un total de 6,5 milioane.
Revenirea treptată la normal a fost o veste bună de ambele părți ale frontierei, după o zi lungă petrecută jonglând cu dificultățile, cu metrouri închise, autobuze supraaglomerate, trenuri blocate și comunicații extrem de dificile.
În centrul Madridului, locuitorii și turiștii s-au adunat în fața hotelurilor elegante și a băncilor pentru a se bucura câteva momente de WiFi gratuit, alimentat încă de generatoare. La sfârșitul zilei, mii de oameni a trebuit să traverseze răbdători orașul, încercând să ajungă acasă pe jos. Drumurile principale ale capitalei au fost blocate de trafic, pietonii trecând în zig-zag.

Scene similare au fost observate în Barcelona, unde mulți locuitori au ieșit pe străzi, cu telefoanele în mână, în căutarea unei rețele ipotetice. Cozi lungi improvizate se întindeau pe câteva sute de metri în stațiile de autobuz.
Câteva ore mai târziu, semafoarele și fațadele magazinelor s-au aprins din nou, semn că situația se îmbunătățește, cel puțin în capitala spaniolă.
Numai în regiunea Madrid, au fost efectuate 286 de operațiuni de salvare a persoanelor blocate în lifturi, potrivit autorităților regionale. Luni seara, 11 trenuri erau încă blocate în Spania cu pasageri la bord, potrivit ministrului transporturilor.
Traficul aerian a fost de asemenea grav perturbat, în special pe aeroporturile din Madrid, Barcelona și Lisabona, potrivit organismului european de control al traficului aerian Eurocontrol, însă premierul spaniol a subliniat seara că doar 344 din cele 6.000 de zboruri programate luni în țară au fost anulate. „Nu există probleme de insecuritate. Sistemul nostru spitalicesc funcționează corect”, a declarat Pedro Sanchez în cursul zilei, făcând apel la populație „să acționeze responsabil și civic”.
Și într-adevăr, în ciuda haosului și a confuziei, atmosfera a rămas calmă și binevoitoare pe străzile din Madrid pe toată durata penei de curent.
ZELENSKI OFERĂ AJUTOR
Pe X, președintele Volodimir Zelenski a declarat că a oferit „ajutorul” Ucrainei, care are „experiență” în gestionarea „problemelor energetice și în special a întreruperilor de curent” după „ani de război și atacuri rusești”.

Întreruperea de curent, de o amploare „excepțională” potrivit REE, a început la ora 10:33 GMT (13:33 în România), provocând haos în transporturi în întreaga Peninsulă Iberică.
Alimentarea a fost parțial restabilită datorită interconexiunilor cu Franța și Maroc, iar centralele pe gaz și hidroelectrice au fost „reactivate în întreaga țară”, potrivit lui Sanchez.
Centralele nucleare din Spania au fost închise, o procedură normală de siguranță în cazul unei pene de curent.
În Europa, la 4 noiembrie 2006, o defecțiune a rețelei germane a aruncat în întuneric timp de aproape o oră 10 milioane de persoane, dintre care jumătate în Franța și restul în Germania, Belgia, Țările de Jos, Italia și Spania. Cu trei ani înainte, întreaga Italie, cu excepția Sardiniei, a rămas fără electricitate la 28 septembrie 2003.
Pana de curent de amploare din Spania și Portugalia a afectat și orașul spaniol Valencia.
A paralizat transportul public, închizând majoritatea magazinelor și a localurilor și generând importante probleme în infrastructura esențială, arată Agerpres.

În urma întreruperii alimentării cu energie electrică, activitatea Aeroportului din Valencia a fost parțial perturbată, cozile la taxiuri depășind în unele momente 500 de persoane, în contextul în care rețeaua de metrou nu a funcționat, și nici transportul în comun.
Apenas 3 horas sin luz ????y ya habían colas en los supermercados…
— ???? News, Markets and Freedom ⚖️ (@ValueAcademia) April 28, 2025
En valencia ciudad el apagón ha terminado.
Sin luz 2 días y el país ardería en llamas ???? pic.twitter.com/4IewQks3Zg
În oraș, în lipsa curentului, magazinele, restaurantele și barurile și-au închis porțile încă de la orele prânzului.

O parte dintre acestea au redeschis în cursul serii, oferind clienților doar băuturi, bere, sangria sau cocktailuri, în așteptarea reluării alimentării cu energie electrică necesară pentru prepararea alimentelor.
Și semafoarele au fost nefuncționale, fapt care a îngreunat circulația rutieră, iar bancomatele și terminalele POS au fost indisponibile, ceea ce a făcut imposibilă utilizarea cardurilor bancare.
Pana masivă de electricitate care a paralizat Spania a provocat haos și în traficul rutier, mai ales pe străzile aglomerate din Madrid.
Pe autostradă s-au format cozi imense de mașini, arată Hotnews.

Autoritățile din Madrid au decis închiderea tunelurilor de-a lungul autostrăzii M-30 din oraș. Acest inel central ocolitor este cea mai importantă șosea din zona centrală a Madridului.
El 112 pide que solo llamen a este servicio para situaciones de emergencia.
— La 1 (@La1_tve) April 28, 2025
⭕https://t.co/8fP2E7i9xU pic.twitter.com/F4LjTccz43
Iar nefuncționarea semafoarelor a dus, în plus, la blocaje și cozi kilometrice pe arterele principalele ale capitalei spaniole.
TAROM anunță că a reușit să decoleze cu pasagerii săi, pe fundalul blackout-ului din aeroportul Barajas din Madrid, 150 de călători fiind în drum spre România. Multiple zboruri din zona afectată, fie au mari întărzieri, fie au fost anulate.
”În cursul zilei de astăzi, o mare parte din Spania și Portugalia a fost afectată de întreruperi majore ale alimentării cu energie electrică. Aviația pare să este unul dintre sectoarele afectate de pene de curent, așa cum s-a întîmplat și pe Aeroportul din Madrid, Barajas, rămas fără curent electric. TAROM, cu două zboruri programate astăzi pe acest aeroport, reușește să își protejeze pasagerii”, a transmis compania.

Compania precizează că zborul TAROM RO 415 a aterizat conform planului la Barajas în plină pană de electricitate, iar echipa de Operațiuni Sol a TAROM, în strictă legătură cu agentul de handling al companiei South Europe și firma de surpervizare locală, AeroJetWay, a reușit să îmbarce pasagerii pentru zborul de întorcere spre București – RO 416.
Compania a fost ajutată de personalul din aeroport care a adus generatoarele de rezervă, permițând deschiderea ușilor pentru accesul la îmbracare.
”Mai mult, aeroportul a dat rapid undă verde de zbor (în congestia generală de trafic blocat, zborurile așteptau sloturile desemnate), cu condiția ca echipajul de zbor să reușească să facă pushul de rulaj (decolarea) în maxim 7 minute”, a mai transmis TAROM.

Compania precizează că situația de la Barajas, Madrid, continuă să fie una de criză, ultimele știri indicând că benzile de bagaje au cedat.
”Echipajul TAROM, alături de echipele din Brajas au reușit incredibilul iar RO 416 este în drum spre casă, cu toți cei 150 de pasageri la bord și doar o oră întârziere (durata necesară apelării la generatoare, autobuze de îmbarcare și realizarea load controlului centralizat- foia de încărcare a avionului și lista de pasageri)”, a mai transmis TAROM.
Potrivit companiei, pe data de 28 aprilie erau programate 3.005 zboruri în Spania, cu 520.777 pasageri și 709 zboruri în Portugalia, cu 122.870. Multe dintre acestea sunt încă anulate sau înregistrează mari întârzieri.
”Acesta este unul dintre momentele în care doar echipele de profesioniști, colaborarea TAROM bună și de tradiție în Europa cu toți cei implicați în derularea zborurilor, dar și echipajul de zbor calificat reușesc să salveze situația pe fundalul unui eveniment extrem de serios pentru noi toți”, a declarat Cristian Anghel, Director Operațiuni Sol, TAROM.

O pană masivă de electricitate a afectat luni întreaga Spanie - provocând întreruperi ale curentului generalizate și perturbări în rețeaua de telefonie -, dar și în unele regiuni din Portugalia și în sudul Franței, interconectate la rețeaua spaniolă, potrivit gestionarului rețelei portugheze REN, iar o anchetă este în desfășurare cu privire la cauzele acestui incident, care ridică întrebări cu privire la vulnerabilitatea energetică a continentului european, relatează AFP și Reuters.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, lansează un apel la calm către populația României, după penele de curent majore din Spania și Portugalia.
El asigură că România nu va fi afectată, situația fiind monitorizată atent și sub control..

El spune că este în contact permanent cu Dispecerul Energetic Național, că nu există nicio problemă în acest moment în sistemul energetic național și că „acum ne acoperim consumul propriu din ceea ce producem și exportăm peste 200MW”.
„Am deplină încredere în experții noștri, care au demonstrat de fiecare dată că suntem capabili să gestionăm situațiile dificile apărute, așa cum au fost și cele din perioada sărbătorilor pascale. Cu privire la cauzele blackout-ului din Spania și Portugalia, prioritatea zero este restabilirea alimentării cu energie electrică a tuturor consumatorilor. În orele și zilele următoare va exista, cu certitudine, o analiză aprofundată asupra cauzelor și efectelor, inclusiv măsurile necesare la nivel național și european”, mai spune ministrul Energiei.
Momentan, sursele oficiale guvernamentale nu au nicio explicație pentru ceea ce s-a întâmplat.

Spanioli din toate zonele țării au raportat o întrerupere a curentului care a durat în general câteva minute, la scurt timp după prânz. Principalele companii spaniole de electricitate, consultate de El Pais, cel mai mare ziar din Spania, nu au oferit încă un motiv pentru a explica întreruperile.
Pana de curent a provocat haos în unele părți din Portugalia și Spania, deoarece semafoarele au încetat să funcționeze, provocând blocaje. Rețelele de transport au fost oprite, spitalele au rămas fără energie electrică, iar oamenii au rămas blocați în metrou și în lifturi.
La Madrid, sute de oameni au stat în stradă în fața clădirilor de birouri, iar în jurul unor clădiri importante era o prezență masivă a poliției, care dirija traficul pe bulevardele centrale.
Guvernele spaniol și portughez s-au reunit pentru a discuta despre pana de curent electric, care a afectat pentru scurt timp și unele zone din Franța, iar în Spania a fost înființat un comitet de criză, au declarat surse apropiate situației citate de Reuters. Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a vizitat centrul de control al operatorului de transport de energie electrică Red Eléctrica.
Institutul Național de Securitate Cibernetică (INCIBE) a anunțat că investighează la rândul său întreruperile pentru a vedea dacă au fost provocate de un atac cibernetic. Oficialii de la Institut nu au anunțat deocamdată nicio concluzie.
Ziarul portughez Diario de Noticias relatează că o pană de anvergură afectează și Portugalia și că deocamdată cauzele sunt necunoscute.

Potrivit presei portugheze, defecțiunea afectează toate serviciile publice și că situația a dus la întreruperea circulației trenurilor. Telecomunicațiile sunt și ele afectate.
Grupul care conectează toți furnizorii de energie din Portugalia a raportat deja situația Centrului Național de Securitate Cibernetică al țării.
O sursă din această organizație a declarat pentru Diario de Noticias că cauza este încă necunoscută și că se face o evaluare, trimițând informații suplimentare despre incident către Autoritatea Națională pentru Urgență și Protecție Civilă.
Madrid Open, un turneu anual de tenis pe zgură, a fost suspendat din cauza penei de curent care afectează în prezent capitala spaniolă și regiunea înconjurătoare, arată Digi 24.
Întreruperile au paralizat funcționarea normală a infrastructurii, comunicațiilor, gărilor, aeroporturilor, întreprinderilor și instituțiilor publice, potrivit ultimelor informații.