DOCUMENT OFICIAL România și blackout-ul: Nu a fost în pericol în ultimele luni, nu există scenariu de risc pentru viitor. Ce s-a întâmplat în 1977

Energie   
DOCUMENT OFICIAL România și blackout-ul: Nu a fost în pericol în ultimele luni, nu există scenariu de risc pentru viitor. Ce s-a întâmplat în 1977

O pană majoră și generală de energie electrică a avut loc în România doar în urmă cu 48 de ani, în 1977, iar în ultimele luni țara noastră nu s-a confruntat cu un astfel de risc și nici nu are pentru viitor un astfel de scenariu, se arată într-un document oficial văzut de Profit.ro.

De ce este important O pană de curent masivă a fost înregistrată în Spania și Portugalia, generând haos în orașe.

Urmărește-ne și pe Google News

În ultimele luni, România nu a fost niciodată aproape de blackout și nici nu ne aflăm într-un scenariu de risc de blackout, pentru viitor.

Black-out-ul energetic a avut loc o singură dată în România, în anul 1977, pe 10 mai. Acel black-out care a durat 5 ore a fost cauzat de lipsa unei comunicări clare cu dispecerii de la centru, de decuplarea celor trei grupuri de la Porțile de Fier și de cuplarea nesincronă de la Sibiu.

După acest eveniment major, specialiștii au propus un set de măsuri tehnice în domeniul automatizării și al creșterii gradului de protecție, practic o politică de modernizare a liniilor de transport de energie”, este arătat.

Ministrul Mediului: Cu panourile fotovoltaice, cu acumulatorii și cu pompele de căldură, trimitem banii direct în China CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului: Cu panourile fotovoltaice, cu acumulatorii și cu pompele de căldură, trimitem banii direct în China

Conform sursei citate, pe baza capacității de interconexiune actuală, România are peste 4.000 MW posibilitate de schimburi prin import-export, la care se adaugã producția locală de energie electrică.

În 2024, România a produs, în medie, la fiecare 10 minute, 5.862 MW de energie electrică, iar consumul mediu la fiecare 10 minute a fost de 6.183,8 MW.

Raportul de import-export este negativ, adică -321 MW, ceea ce înseamnã că România a importat, în medie, 321 MW la fiecare 10 minute.

Conform Transelectrica capacitatea maximă de import-export a țării a fost în 2024 de aproximativ 4.230 MW, distribuită astfel:

- 1.800 MW cu Bulgaria; 1000 MW cu Ungaria; 800 MW cu Serbia; 315 MW cu Republica Moldova; 315 MW cu Ucraina.

România nu produce mereu suficientă energie electrică pentru a-și acoperi integral necesitățile interne. Cu toate acestea, rețeaua națională de electricitate are capacitatea de a susține un volum suficient de mare de importuri, astfel încât să asigure necesarul zilnic al consumatorilor fără dificultăți”, mai este arătat.

Plajele de pe litoral - pregătite, într-o anumită cotă, pentru acces liber și gratuit. ”Accesul liber la mare și plajă a devenit, în multe zone, aproape imposibil!” CITEȘTE ȘI Plajele de pe litoral - pregătite, într-o anumită cotă, pentru acces liber și gratuit. ”Accesul liber la mare și plajă a devenit, în multe zone, aproape imposibil!”

Cel mai mare sold negativ a fost înregistrat pe 4 decembrie 2024, la ora 09:48.

În acel moment, producția internă era de 5.569 MW, iar consumul total ajungea la 8.628 MW, rezultând un deficit de 3.059 MW, acoperit din importuri.

Un volum de import de 3.058 MW reprezintă 70,79% din capacitatea maximă a rețelei, conform datelor Transelectrica despre producția, consumul și soldul Sistemului energetic național.

”Așadar, rețeaua naționalã de energie electrică este departe de a fi supusă limitelor sale maxime, ceea ce face ca riscul unei pene de curent la nivel național să fie extrem de scăzut”, conchid autoritățile.

DOCUMENT OFICIAL România și blackout-ul: Nu a fost în pericol în ultimele luni, nu există scenariu de risc pentru viitor. Ce s-a întâmplat în 1977

Senat: Orice candidatură la președinția României, cu 0,5% din numărul total al alegătorilor CITEȘTE ȘI Senat: Orice candidatură la președinția României, cu 0,5% din numărul total al alegătorilor

În prezent, se înregistrează o pană de curent masivă în Spania și Portugalia. Există probleme mari inclusiv pe aeroporturi, iar Madrid Open, turneu anual de tenis pe zgură, a fost suspendat.

Mii de spanioli au raportat luni că au rămas fără electricitate pentru durate diferite de timp, guvernul de la Madrid anunțând că investighează întreruperile de curent electric cu diverse echipe tehnice din mai multe ministere, relatează El Pais, o situație asemănătoare fiind înregistrată și în Portugalia vecină.

viewscnt
Afla mai multe despre
blackout
pană
curent
energie
românia
risc
1977
minister