Șapte persoane, inculpate într-un dosar de fraude bancare. Victimele erau îndrumate să sune la un fals call center

Șapte persoane, inculpate într-un dosar de fraude bancare. Victimele erau îndrumate să sune la un fals call center
Profit.ro
Profit.ro
scris sâmbătă, 16:15

Șase persoane au fost arestate preventiv, iar o a șaptea a fost plasată sub control judiciar, într-un dosar în care suspecții sunt acuzați de fraude bancare, procurorii identificând până în prezent peste 30 de victime din întreaga țară. Conform anchetatorilor, infractorii își racolau victimele, spunându-le că din conturile lor bancare au fost făcute plăți neautorizate și îndrumându-le către un așa numit „call center”, unde membri ai grupului infracțional, sub pretextul că le ajută pe victime, obțineau datele bancare ale acestora, făcând apoi transferuri din conturile lor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, procurorii au pus sub acuzare 7 persoane, pe care le-au dus la audieri în urma a 58 de percheziții. Șase dintre acestea au fost arestate preventiv, pentru a șaptea judecătorul emițând ordonanță de control judiciar. Suspecții sunt acuzați de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Conform procurorilor, aceștia au pus la punct „o amplă schemă infracțională”, prin care au înșelat 32 de persoane, cetățeni români din întreaga țară. Victimele erau contactate și li se comunica faptul că din conturile lor bancare au fost făcute plăți nepermise, titularii conturilor fiind îndrumați să sune la un așa numit ,,call center”. Acolo le răspundeau la telefon tot membri ai grupului infracțional, care obțineau date bancare sensibile ale titularilor de cont, informează News.ro.

Ulterior, folosind aceste date, infractorii făceau plăți din conturile victimelor către conturi ale infractorilor sau ale unor apropiați ai acestora. Suspecții au făcut astfel transferuri cu sume pornind de la 4000 de lei până la zeci de mii de lei. Banii erau apoi transferați dintr-un cont în altul pentru a li se pierde urma. Operațiunile financiare au fost făcute atât pe teritoriul României, cat și în țări ale Uniunii Europene și non-UE. Pentru instrumentarea acestui dosar, autoritățile judiciare române au colaborat cu cele din alte țări, acțiunea investigativă implicând nu doar percheziții, ci și interceptarea convorbirilor purtate de pe numere de telefon folosite de membrii grupului. De asemenea, operatori de comunicații mobile și entități bancare au colaborat cu procurorii în acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
fraude bancare
call center
furt de date