Romgaz: Tăiem gazele pentru încălzirea Capitalei dacă ELCEN nu vine cu garanții, restanțele depășesc 445 mil. lei

Romgaz: Tăiem gazele pentru încălzirea Capitalei dacă ELCEN nu vine cu garanții, restanțele depășesc 445 mil. lei
scris 4 dec 2015

Romgaz va înceta să furnizeze gaze naturale către Electrocentrale București (ELCEN) dacă producătorul de energie ce alimentează cu agent termic rețeaua de termoficare a RADET nu încheie cu Romgaz un acord de eșalonare a datoriilor restante, care să cuprindă constituirea de garanții pentru plata acestora, și nu garantează și plata livrărilor viitoare de gaze prin scrisori de garanție bancară, cesiuni de creanțe, reducerea termenelor de plată la 15 zile, plata în avans a livrărilor sau orice alte măsuri asiguratorii similare. 

"În cazul în care aceste condiții nu sunt respectate, relațiile comerciale cu Electrocentrale București vor fi sistate", se arată într-o informare a Romgaz de vineri cu privire la situația relațiilor contractuale cu ELCEN, informare elaborată la solicitarea Ministerului Energiei, acționar majoritar la ambele companii. Romgaz este acționar minoritar la ELCEN, cu 2,5% din acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

Romgaz precizează că se află în prezent în negocieri cu ELCEN pentru "reluarea/continuarea" relațiilor comerciale cu producătorul de energie termică. Pe de altă parte, AGA de la ELCEN va lua în discuție aprobarea constituirii de garanții sub formă de ipotecă de rang I asupra activelor companiei în vederea încheierii unei convenții de eșalonare a datoriilor ELCEN față de Romgaz doar pe 14 decembrie.

Contractul în baza căruia Romgaz furnizează în prezent gaze către ELCEN expiră cu o zi după această dată, pe 15 decembrie, iar producătorul de gaze a declarat în mai multe rânduri că nu va fi prelungit după această dată decât cu condiția găsirii unei rezolvări mulțumitoare la problema datoriilor restante ale ELCEN. ELCEN este furnizorul de agent termic al RADET, iar întreruperea furnizării de gaze de către Romgaz antrenează oprirea livrării de energie termică din partea ELCEN către RADET și, implicit, tăierea căldurii și a apei calde pentru bucureșteni.

Livrări reduse cu până la 50%

În documentul citat se arată că ELCEN a început să înregistreze "datorii restante masive" la plata gazelor livrate de Romgaz începând cu luna aprilie, pentru gazele furnizate în trimestrul I al anului. În consecință, arată Romgaz, compania a fost nevoită ca, pe perioada aprilie-septembrie 2015, să livreze gaze doar în limita plăților anticipate efectuate în acest scop de ELCEN.

"Astfel, în această perioadă, Romgaz a fost pusă în situația de a limita cu 10% - 50% livrările de gaze naturale, în condițiile în care ELCEN nu a putut acoperi cu plăți anticipate gazele naturale solicitate pentru consum sau le-a acoperit parțial", se specifică în documentul elaborat de Romgaz.

Romgaz spune că a propus ELCEN eșalonarea datoriei restante și încheierea de convenții de plată între ELCEN, Romgaz și Transelectrica, prin care ELCEN să cesioneze către Romgaz drepturile financiare provenite din vânzarea de energie electrică pe piața reglementată, vânzarea de energie electrică pe piața de echilibrare și bonusuri de cogenerare.

La data de 2 septembrie 2015, datoriile totale ale ELCEN față de Romgaz se ridicau la 445,7 milione lei. "La data prezentei (4 decembrie 2015 - n.r.), Electrocentrale București nu a stins prin plată nici consumul lunii martie 2015, achitând doar 41,88 din contravaloarea acestui consum", se menționează în informarea adresată de Romgaz Ministerului Energiei.

Romgaz: ELCEN și Primăria Capitalei au fost inflexibile

"Ca urmare a solicitărilor repetate ale Romgaz adresate companiei ELCEN, în această perioadă s-au purtat și două runde de negocieri cu privire la eșalonarea datoriei înregistrate. Aceste negocieri nu s-au finalizat prin încheierea unui acord de eșalonare la plată și constituirea de garanții în favoarea Romgaz ca urmare a condiționării de către CA al ELCEN de încheierea cu RADET de acorduri similare. O altă variantă de micșorare a datoriei, prin modificarea cuantumului subvențiilor și plata acestora, a fost și ea nefinalizată datorită poziției inflexibile a Primăriei Generale a Municipiului București în relația RADET - ELCEN", mai afirmă Romgaz.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat pe 26 noiembrie bugetul RADET pe anul 2015, în care sunt incluse subvențiile acordate de primărie operatorului de termoficare, în sumă de circa 643 milioane lei. Anterior, CGMB aprobase contractarea unui împrumut de 248 milioane lei de la Ministerul Finanțelor Publice, în vederea finanțării cheltuielilor curente ale regiei de termoficare, inclusiv plata facturilor la zi pentru agentul termic furnizat de ELCEN.

La nivelul lunii august 2015, datoriile RADET față de ELCEN se ridicau la 3,58 miliarde lei. La rândul său, RADET dă vina pe Primăria Capitalei, acuzând datoriile municipalității față de Regie, în special prin neachitarea subvențiilor la prețul gigacaloriei pentru populație.

Romgaz mai afirmă că i-a informat despre problema datoriilor ELCEN atât pe actualul, cât și pe fostul ministru al Energiei, precum și pe premier.

"Luând în considerare toate aceste aspecte, corelate cu previziunile deloc optimiste de onorare în continuare a obligațiilor de plată, în absența implicării tuturor factorilor de decizie/execuție care pot să contribuie la rezolvarea acestui impas, respectiv continuarea plăților într-un ritm mult mai accelerat și îndeplinirea tuturor obligațiilor contractuale într-un orizont de timp rezonabil agreat de toate părțile, Romgaz va fi pusă în situația deloc confortabilă de a limita sau chiar sista livrările de gaze naturale către compania ELCEN. Conștienți fiind de faptul că limitarea sau sistarea livrărilor de gaze către ELCEN ar putea conduce la afectarea/sistarea energiei termice și a apei calde către instituții sociale, instituții medicale, culturale și juridice, precum și către persoane fizice, cu efecte sociale nedorite de către Romgaz, precizăm că consecințele acestei acțiuni sunt în totalitate în răspunderea ELCEN, RADET și a Primăriei Generale a Municipiului București", avertizează Romgaz.

S-au "îndurat" și de CET-ul gălățean

Profitul Romgaz a scăzut cu 12,4% în primele 9 luni din 2015, la 975,3 milioane lei, iar cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 10,8%, la 2,93 miliarde lei, una din cauzele principale fiind limitarea consumului de gaze al CET-urilor, din lipsă de bani. În trimestrul III 2015, societatea a înregistrat o pierdere de 213,53 milioane lei, în primcipal pentru că a constituit ajustări de depreciere aferente creanțelor față de ELCEN (136 milioane lei) și Electrocentrale Galați (49 milioane lei).

Cu toate acestea, pe 18 noiembrie, Romgaz a semnat două noi contracte de furnizare gaze și cu Electrocentrale Galați, valabile până pe 30 noiembrie. Unul dintre ele prevede livrarea de gaze pentru producția de electricitate a companiei gălățene, în calitate de client noncasnic, și este în valoare de 2,45 milioane lei, iar celălalt este destinat producției de energie termică a Electrocentrale Galați, având valoarea de 1,45 milioane lei.

Electrocentrale Galați este în insolvență din iunie anul trecut și face parte din societatea Electrocentrale Grup, deținută integral de stat, prin același Minister al Energiei.

Problema livrărilor de gaze naturale către CET-uri, multe dintre ele aflate în situații financiare extrem de dificile, a fost ridicată și de către Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Romgaz, cu 10% din acțiuni.

"În cadrul mai multor discuții cu managementul executiv (al Romgaz - n.r.), am subliniat riscurile furnizării de gaze către companiile de termoficare județene care întâmpină dificultăți financiare și care sunt aprovizionate la costuri locale", se arată într-un raport al administratorului FP, Franklin Templeton, pregătit pentru acționari în vederea AGA desfășurată pe 29 octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
radet
elcen
romgaz